Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 06. 2013. 23:46 >> 23:46

ISTANBUL

Policija silom ispraznila Taksim i Gezi

Pripadnici policijskih jedinica udaljili su demonstrante iz istanbulskog parka Gezi, gdje su prije 17 dana počeli protesti protiv rekonstrukcijskih zahvata u tom parku.

Demonstranti su se povukli sa trga Taksim, a pripadnici nekih grupa pokušali su da postave nove barikade na Taksimu, što je spriječeno upotrebom suzavca i vodenih topova.

Policija je nakon više poziva demonstrantima da se raziđu ušla u park Gezi uz upotrebu opreme za sprječavanje masovnih demonstracija i nasilja. Nešto poslije intervencije, komunalne ekipe započele su sa čišćenjem parka Gezi.

Večerašnja akcija prvi je upad policije u park Gezi od kada su aktivisti u njemu podigli šatore i pretvorili ga u nacionalni simbol otpora.

Policija je pocijepala transparente, oborila štand sa hranom i poprskala suzavac na šatore, zbog čega su se demonstranti iz njih povukli, a primijećeno je da neke odnose na nosilima, prenosi AP.

 

Erdogan: Napustite park Gezi

Predsjednik turske vladajuće Stranke pravde i razvoja i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, u svom govoru ranije danas, pred više stotina hiljada pristalica na mitingu stranke, rekao je da "na ovoj slici nema nemira, nema uništavanja i vandalizma, nego su tu ljudi koji govore kako dalje graditi zemlju kamen po kamen. E to je stvarna slika Turske. Onaj ko hoće da vidi Tursku neka pogleda Sincan, Ankaru. Oni koji hoće da vide nacionalnu svijest, da vide i osjete demokratiju neka izvole u Ankaru".

Erdogan je turskoj i svjetskoj javnosti, kao i demonstrantima koji su okupirali Gezi park, kazao:

"Sjutra imamo miting u Istanbulu. Vidite, ja sam od onih koji uvijek govore otvoreno i nedvosmisleno. Ukoliko se trg Taksim isprazni - ispraznio se, a ukoliko se ne isprazni, onda snage bezbjednosti znaju kako se to radi. Jer, došli su nam predstavnici demonstranata i mi smo ih primili; sve smo im objasnili i sve smo im rekli. Prihvatili su ono što smo govorili, prihvatili su odluku da se sprovede plebiscit i da se stanovnici grada izjasne o svemu. Većina njih je rekla da je to veoma dobra ideja, ali ja vidim da se tamo neki još uvijek opiru. Rekli su da će svoju odluku obznaniti u deset sati - nisu se izjasnili. Onda su rekli u 15 sati - ni tada se nisu izjasnili. Neka niko ne zamjeri, ali ova država nije ničija igračka!".

On je još jednom ukazao na "zavjeru" koja stoji iza najvećih uličnih protesta tokom njegove desetogodišnje vladavine.

Erdogan je kazao su grupe izvan i unutar Turske skovale zavjeru za proteste u centru Istanbula, i da ima dokumente kojima to može da dokaže.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније