Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 03. 2017. 12:50 >> 12:41

NAKON UBISTVA EKSTREMISTE

Hamas zatvorio granicu s Izraelom

Vlasti Hamasa zatvorile su danas granicu pojasa Gaze s Izraelom nakon misterioznog ubistva jednog ekstremiste, za koje su hamasovci optužili izraelski Mosad.

 

 

  

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova na toj palestinskoj teritoriji Ijad al-Bozum rekao je danas da će granični prelaz Erez biti "u potpunosti zatvoren u oba pravca" do daljeg.

Ova mjera, kojoj se inače rijetko pribjegava, odražava šok Hamasa nakon što je Mazen Fakha nađen mrtav na ulazu u grad Gazu, kasno u petak.

Islamska organizacija Hamas koja vlada pojasom Gaze saopštila je da je Fakha pogođen četiri puta u glavu pištoljem s prigušivačem i optužio Izrael da ga je likvidirao, ali nije obezbijedio dokaz za takvu optužbu.

Fakha je oslobođen 2011. godine u okviru razmjene zatvorenika s Izraelom, a bio je u zatvoru zbog rukovođenja samoubilačkim bombaškim napadima na Izraelce. Lideri Hamasa zaprijetili su da će se osvetiti za njegovu smrt.Hiljade ljudi prisustvovalo je u subotu sahrani ekstremiste, uzvikujući "osveta, osveta", prenijeli su izraelski mediji.

U povorci ožalošćenih bili su i visoki zvaničnici Hamasa, uključujući novog lidera organizacije Jahiju Sinvara i njegovog prethodnika Ismaila Hanijea.Hanije je rekao da će Hamas nastaviti borbu ubijenog protiv Izraela.

U Gazi je rečeno da ubistvo "jasno ima otiske Mosada".

Kalil al-Haja, zamjenik vođe Hamasa u Gazi, je optuživši Izrael za ubistvo izjavio da ubijeni nije imao neprijatelja i da od njegovog ubistva ima koristi samo ta zemlja.

On je najavio odgovor vojnog krila Hamasa, Brigade Al -Kasam. Visoki zvaničnik Hamasa Mušir al-Masri je rekao da "znaci ukazuju da je Mosad iza ubistva" i da je ono slično ranijim udarima na snage otpora, kako je rekao.

Vojno krilo Hamasa je u izdatom saopštenju najavilo da će se osvetiti za ubistvo "onako kako odgovora poziciji ubijenog".

I lideri Islamskog džihada su pozvali na osvetu.Izraelski list Harec navodi da je Fukha bio istaknuti član vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali koje je učestvovalo u samoubilačkim napadima, a u kojima je ubijeno stotine Izraelaca u drugom palestinskom ustanku-intifadi protiv izraelske okupacije od 2000. do 2005. godine.

Fakha je bio osuđen na doživotnu robiju i još 50 godina za planiranje samoubilačkog bombaškog napada na autobus u sjevernom Izraelu 2000. godine u kome je ubijeno devetoro Izraelaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније