Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

23. 03. 2017. 12:29   >>  12:03

ŠKOTSKI PARLAMENT

Odgodili glasanje o referendumu

Glasanje o referendumu o nezavisnosti Škotske u regionalnom parlamentu odgođeno je za utorak poslije napada u Londonu, rekao je danas portparol škotskog parlamenta.


Škotski poslanici je trebalo juče da glasaju o tome da li će odobriti premijerki Nikoli Stardžon da traži od Londona održavanje škotskog referenduma o nezavisnosti zbog Bregzita, protiv koga je bila većina Škotlanđana.

Međutim sjednica parlamenta prekinuta je juče u znak solidarnosti ubrzo poslije napada u Londonu u kome je poginulo četvoro ljudi, uključujući i napadača, i povrijeđeno oko 40.

Prema tome Škotlanđani će glasati dan prije nego što će britanska premijerka Tereza Mej zvanično pokrenuti član 50 Lisabonskog ugovora za razdvajanje od Evropske unije, čime počinje dugodišnji proces pregovora.

Očekuje se da će predlog o škotskom referendumu o nezavisnosti proći bez problema u škotskom parlamentu pošto Škotska nacionalna partija Nikole Stardžon ima većinu uz podršku ekologa, navodi Frans pres.

Stardžon je optužila London da ne uzima u obzir škotske interese u dogovorima o izlasku iz EU i želi da se škotski referendum održi krajem 2018. ili početkom 2019, odnosno prije zaključaka pregovora o Bregzitu.

Velika Britanija u cjelini je na referendumu o Bregzitu prošlog juna glasala sa 52 odsto za izlazak iz EU, međutim na tom referendumu ubjedljiva većina Škotlanđana - 62 odsto, bila je za ostanak u Uniji.

Tokom prvog referenduma o nezavisnosti u septembru 2014. Škotlanđani su se izjasnili većinom od 55 odsto protiv nezavisnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније