Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: P.R.

17. 03. 2017. 22:11 >> 21:51
10

TRAMP MERKELOVOJ

"Njemačka više da izdvaja za NATO"

Predsjednik SAD Donald Tramp ponovio je danas da snažno podržava NATO i pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel da više izdvaja za Alijansu, poslije prvog sastanka dvoje lidera u Bijeloj kući.

"Prenio sam kancelarki Merkel da snažno podržavam NATO, kao i da je potrebno da naši saveznici plaćaju svoj dio troškova za odbranu", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel.

Njemačka kancelarka istakla je da je Trampu kazala da njena zemlja mora da ispuni ciljeve Alijanse kada je riječ o budžetskim izdvajanjima za odbranu. Merkel i Tramp takođe su razgovarali o Ukrajini i Avganistanu, prenosi Glas Amerike.

Tramp je naglasio i da očekuje da će Sjedinjene Države da postignu "fantastične rezultate" u trgovini sa Njemačkom, dok je njemačka liderka izrazila nadu da bi SAD i Evropska unija mogli da nastave razgovore o trgovinskom sporazumu.

Tramp je poručio i da ne vjeruje u izolacionizam, ali da bi trgovinska politika trebalo da bude poštenija.

"Tokom razgovora smo pokušali da se osvrnemo na sva ona pitanja u pogledu kojih nijesmo saglasni, ali i da približimo ljude i nađemo kompromis koji je dobar za obje strane", istakla je Merkel.

Odgovarajući na pitanja novinara o optužbama da ga je bivši predsjednik Barak Obama prisluškivao tokom predizborne kampanje, koje je iznio na Tviteru, Tramp je rekao da "veoma rijetko" žali zbog svojih tvitova.

Takođe je dodao "barem ima nešto zajedničko sa Merkel", aludirajući na izvještaje tokom Obamine administracije da su SAD prisluškivale njen telefon. Lideri u Kongresu iz obJe stranke saopštili su da ne vJeruju da je Tramp bio prisluškivan.

Američki predsjednik prethodno je razgovarao sa njemačkom kancelarkom u Ovalnoj kancelariji. Oba lidera su ocijenila da je sastanak bio veoma dobar.

Dok je bio predsjednički kandidat, Tramp je kritikovao Merkel zbog prijema stotina hiljada izbjeglica u Njemačku. Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, njemačka kancelarka je aludirala na različite stavove u pogledu tog pitanja, ističući: "To je očigledno nešto o čemu smo razmijenili mišljenja."

Bild: Tramp odbio da pruži ruku Merkelovoj

Nakon sastanka u Ovalnom kabinetu, šef Bijele kuće odbio je da pruži ruku kancelarki pred novinarima, piše njemački "Bild".

Tramp je prethodno srdačno dočekao kancelarku ispred Bijele kuće kada su se rukovali.

Uslijedio je 15-minutni razgovor u četiri oka u Ovalnom kabinetu, koji su oboje ocijenili kao "dobar", nakon čega su pozvani novinari i snimatelji.

Tramp je, kako navodi njemački list, djelovao relativno napeto i ozbiljno, prenosi B92.

"Pošaljite lepu sliku kući u Njemačku!", rekao je Tramp foto-reporterima.

Kada su ih fotografi pozvali da se rukuju uzviknuvši "Rukovanje, rukovanje", Tramp je odbio.

Onda je kancelarka pokušala još jednom da izmami od Trampa rukovanje.

"Hoćemo li da pružimo ruku jedno drugom?", zapitala je Merkelova na engleskom jeziku.

Ali Tramp nije htio. Nepomično je gledao ispred sebe, kao da ne čuje kancelarku. Ona je gledala pomalo šokirano, ali se diplomatski nasmiješila, opisuje novinar "Bilda" scenu iz Ovalnog kabineta.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније