Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

16. 03. 2017. 11:05 >> 11:01

POLJSKA PREMIJERKA

Šidlo:Nećemo dozvoliti da nas izguraju iz EU

Poljska premijerka Beata Šidlo optužila je evropske zvaničnike da namjerno ne rješavaju duboku krizu Evropske unije jer im odgovara Evropa u više brzina, ali da Poljaci koji su se izborili za mjesto u EU neće dozvoliti da ih bilo ko iz nje izgura.

 

 

 

"EU mora da bude ujedinjena i Poljska će učiniti sve da tako bude. Izborili smo sebi mjesto u EU decenijama napornim radom i nećemo dozvoliti da nas iz nje izguraju, nećemo dozvoliti da se poljski interesi podrede interesima drugih", kazala je sinoć Beata Šidlo u susretu sa građanima Pultuska u centralnoj Poljskoj.

Poljska premijerka upozorila je da oni koji govore o razbijanju EU govore o Evropi u više brzina, javlja poljska državna televzija TVP.info.

"EU prolazi kroz ogromnu krizu koja se mjesecima ne rješava zato što od nje mnogi evropski političari imaju koristi. Oni, posebno iz Zapadne Evrope počinju da govore o Evropi u više brzina.

Mnogi se čude a nekima se vjerovatno ne sviđa što je Poljska bezbjedna mirna država koja se razvija i razvijaće se", rekla je poljs

ka premijerka."Stara" Evropa po riječima poljske premijerke mora da shvati da kada se pogledaju pokazatelji kao privredni rast i razvoj upravo Srednja Evropa vuče razvoj EU.

"Evropa mora da shvati da njene granice ne završavaju na granicama Francuske, Njemačke, Italije ili Španije. Srednja Evropa je u ovom trenutku dio koji ima ogromni značaj. U EU svako vodi žestoku borbu za svoje interese, da što više dobije za sebe.

Poljska to do sada nije radila a sada je počela, mnogi se čude, neka se čude, mi ćemo realizovati poljske ciljeve", kazala je Šidlo.

Poljska premijerka podsjetila je i na raspravu na posljednjem samitu EU prošle sedmice u Briselu oko reizbora predsjednika Evropskog savjeta, bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska koji je Poljska pokušala po svaku cijenu da sabotira ali je ostala usamljena protiv svih 27 ostalih članica.

Najbliže saveznike iz Višegradske grupe i baltičke republike naljutila je što minira zajedničkog kandidata zbog domaćih političkih sukoba i lične netrpeljivosti lider vladajućih ko

nzervativaca, Jaroslava Kačinjskog prema Tusku a neki zapadni političari kazali su Beati Šidlo u lice da je to djetinjasto.

"Na čuvenu izjavu iz usta predsjednika Francuske Fransoa Olanda 'vi imate principe, mi imamo fondove' od mene je čuo da ja ne podliježem ucjenama.

Niko nama ne daje ništa na lijepe oči kada su u pitanju evropski fondovi, jer mi takođe uplaćujemo doprinos a oni koji govore da daju najviše takođe i dobijaju - preko poreza, raznih doprinosa, preko toga da ovdje posluju preduzeća iz njihovih država", kazala je Beata Šidlo.

Poljska premijerka upozorila je da EU nije institucija država koje imaju pravo da budu u njoj dok neke moraju neprestano da zahvaljuju što su u nju puštene.

Poljska je najveći neto korisnik sredstava iz zajedničke evropske kase a u projektu Evrope u više brzina najviše je brine to da bi iz fondova mogao da se napravi poseban budžet za eurozonu što bi značilo da bi sredstva za Poljsku bila manja, pošto eventualni prelazak na euro očekuje tek za 10 do 20 godina, kako je izjavio juče vicepremijer Mateuš Moravjecki ili kada dostigne 85 odsto standarda Njemačke, kako je procijenio lider vladajuće stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinski.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније