Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 06. 2013. 12:56 >> 12:56

ZVECKANJE ORUŽJEM

Rusija: Obama kao Buš

Tvrdnje Bijele kuće da su snage sirijskog predsjednika Sirije Bašara el Asada koristile hemijsko oružje protiv pobunjenika u toj zemlji su fabrikovane, tvrdi predsjednik komiteta za spoljnu politiku donjeg doma ruskog parlamenta Aleksej Puškov.

Puškov sugeriše da bi Sjedinjene Države mogle to da iskoriste kako bi opravdale uplitanje u konflikt između zvaničnih snaga i pobunjenika u Siriji.

"Informacije da je Asad upotrijebio hemijsko oružje su fabrikovane na istom mjestu gdje i laži o tome da je Sadam Husein posjedovao oružje masovnog uništenja", napisao je Puškov na Tviteru.

"Obama je krenuo istim putem kao i Džordž Buš", dodao je Puškin.

Istovremeno, Obama je odobrio snabdjevanje sirijskih pobunjenika oružjem, za početak pješadijskim naoružanjem i municijom, javlja Blumberg.

Jedan neimenovani američki zvaničnik, međutim, tvrdi da je odluka o naoružavanju opozicije donijeta prije zbog gubitaka opozicije na bojnom polju, nego zbog američke potvrde o korišćenju hemijskog oružja u Siriji.

Taj zvaničnik je rekao da se naoružavanje sirijskih pobunjenika teškim oružjem još razmatra, zbog straha da bi ono moglo da padne u ruke terorista.

Blumberg navodi da je Obamin odnos prema Siriji promijenjen pošto je pomoć Rusije, Irana i Hezbolaha Asadovom režimu promijenila odnos snaga na terenu i to na štetu ustanika.

"Potrebna je brza reakacija, imajući u vidu situaciju na terenu, jer smo svjedoci toga da su Iran i Hezbolah pojačali učešće u Siriji", rekao je zamjenik Obaminog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Ben Rods.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozdravio je to "jasno saopštenje" SAD, ali nije spomenuo nikakav jasan odgovor NATO na njega, naveo je Rojters.

Rasmusen podseća da je međunarodna zajednica jasno rekla da je bilo kakva upotreba hemijskog oružja u Siriji neprihvatljiva i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona.

"Ovo je pitanje koje veoma zabrinjava", zaključuje Rasmusen, koji smatra da je za sirijski sukob najbolje političko rešenje.

Prema Rasmusenu, sirijska vlada hitno treba da omogući timu UN da istraži izveštaje o upotrebi hemijskog oružja. 

(agencije)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније