Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Glas Amerike [ Objavio: O.Z. ]

09. 03. 2017. 23:04 >> 22:47
1

ŠPIJUNSKE AGENCIJE

'Vikiliks želi da naudi obavještajcima SAD'

Najviše špijunske agencije SAD javno su izrazile zabrinutost zbog posljednjih objava uzbunjivačke organizacije Vikiliks, upozoravajući da bi Amerikanci trebalo da budu "duboko zabrinuti" zbog mogućih posljedica.

Portparol Centralne obavještajne agencije (CIA) odbio je da komentariše u srijedu autentičnost 8.771 dokumenta, ali je ustvrdio da može postojati malo sumnje u namjere Vikiliksa "da nanese štetu sposobnosti obavještajne zajednice da štiti Ameriku od terorizma i drugih protivnika".

"Takva objelodanjivanja ne samo da ugrožavaju obavještajce SAD i operacije, nego i omogućavaju našim protivnicima da nam naude", rekao je portparol CIA Donatan Liu.

Sekretar za štampu Bijele kuće, Šon Spajser, takođe je dao alarmirajuću izjavu u srijedu, rekavši reporterima da će SAD "krenuti na ljude koji puštaju u javnost povjerljive informacije".

Ovo je vrsta otkrivanja koje podriva našu bezbjednosti, našu zemlju i naše blagostanje", rekao je on novinarima, dodajući da je predsjednik Tramp "ekstremno zabrinut".

Pregled dokumenata

Kao i CIA, Spajser je odbio da potvrdi autentičnost dokumenata koja je objavio Vikiliks. Ali, nekoliko eksperata za sajber bezbjednost i bivših obavještajnih zvaničnika, koji su ih pregledali, rekli su Glasu Amerike (VOA) da djeluje da su dokumenta autentična.

Vikiliks je saopštio da je do dokumenata došao preko bivšeg američkog vladinog hakera. Američki obavještajni zvaničnik rekao je za VOA, insistirajući na anonimnosti, da djeluje da bi bivši saradnik CIA mogao da bude izvor.

"Uvijek postoji neko sa pristupom ko će uraditi ovako nešto", rekao je Alek Mekgregor, prvi čovjek sajber firme Threat Intelligence at Immunity Inc. koja obavlja i neke poslove sa vladinim agencijama.

Mekgregor takođe kaže da su, dok otkrivanja nanose štetu, Vikiliksove tvrdnje da otkrivena dokumenta predstavljaju "cjelokupan hakerski potencijal CIA", vrlo vjerovatno preuveličane.

"Ono što trenutno imamo u ovom otkrivanju ne daje puno", rekao je. "To nije nešto što će da promijeni pravila igre".

Čini se da su mnogi od Vikiliksovih dokumenata onlajn transkripti razgovora između zaposlenih u agenciji koji rade na razvoju podmetnutog programa koji pretvara digitalne uređaje, poput mobilnih telefona, kao što su Epl i Android pametni telefoni, pa i pametne TV uređaje Samsung, u uređaje za prisluškivanje.

Ograničena šteta

Ako ništa drugo, čini se da je šteta koju je nanio Vikiliks, ograničena.

"Nijesu otkrili kod, na posljetku, i napunili tržište onim što mi mogli da smatramo sajber oružjem ostavljenim na bojnom polju koje bi moglo da bude, obrnutim inženjeringom, upotrebljeno protiv nas", kaže Džef Bardin iz firme za sajber bezbjednosti Treadstone 71 i bivši pripadnik obavještajne službe američke avijacije.

Ipak, takav dan možda dolazi.

U saopštenju u četvrtak, Vikiliks kaže da su se zadržali samo na objavljivanju kritičnih kodova, "dok se ne postigne konsenzus o tehničkoj i političkoj prirodi programa CIA i koliko takvo oružje treba da bude analizirano, neutralisano i objavljeno".

Čak i više zabrinjavajuće za sadašnje i bivše američke i zapadne zvaničnike je mogućnost ruske umiješanosti.

"Sve sam bliže stajalištu da se Vikiliks ponaša kao oružje, kao agent Ruske Federacije", rekao je u srijedu za CNN bivši direktr CIA Majkl Hajden, penzionisani general vazdušnih snaga SAD.

Drugi bivši zvaničnici primjećuju da je Rusija na kratkoj listi zemalja sposobnih da osujete sajber napore CIA.

"Ruski je interes da se diskredituje CIA", kaže bivši britanski zvaničnik za sajber bezbjednost Džonatan Šou u utorak, reagujući na otkrivanja Vikiliksa.

U januaru, obavještajna zajednica SAD takođe je zaključila sa "visokom dozom pouzdanosti" da postoji veza između ruske obavještajne službe i Vikiliksa.

Tramp smatra da su sistemi CIA zastarjeli

Predsjednik SAD Donald Tramp je "ozbiljno zabrinut" zbog objavljivanja tajnog materijala obavještajne agencije CIA i smatra da su njeni sistemi "zastarjeli", izjavio je danas sekretar Bijele kuće za štampu Šon Spajser.

Spajser je to rekao na pitanja novinara o tome što je sajt Vikiliks objavio "hiljade dokumenata koji otkrivaju detalje alata CIA za sajberšpijunažu".

Očekuje se da će danas to otkriće razmotriti Vikiliksa čiji je osnivač Džulijan Asanž, Tramp na sastanku s direktorom CIA Majkom Pompeom.

Spajser nije želio da komentariše objavljena dokumenta, ali je rekao da Tramp smatra da sisteme CIA treba unaprijediti.

Spajser je osudio Asanža i zbog prethodnog objavljivanja tajnog materijala, rekavši da je to potkopalo državnu bezbjednost SAD. Spajser je rekao da Ministarstvu pravosu]a prepušta da kaže šta će uraditi povodom toga.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније