Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č ]

08. 03. 2017. 23:18 >> 22:54

KOMESARI EU

Nastavljamo borbu za rodnu ravnopravnost

Nećemo i ne smijemo da prestanemo da se borimo za rodnu ravnopravnost, za bezbjednost žena i djevojčica i za jačanje njihovih prava kako bi u potpunosti iskoristile svoje potencijale, kaže se u zajedničkom saopštenju devet komesara i komesarki EU povodom Međunarodnog dana žena.

 

Broj žena koje rade, diplomiraju, aktivne su u politici ili su na vodećim položajima u evropskim preduzećima, u 2017. je veći nego ikad.

U Komisiji žene čine 55 odsto ukupne radne snage.

Međutim, i dalje se previše žena, naročito samohranih majki, bori za ekonomsku nezavisnost u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju. Stopa zaposlenosti žena u Evropskoj uniji je u 2016. dostigla rekordnih 65,5 odsto, ali to je i dalje daleko od 77 odsto koliko iznosi stopa zaposlenih muškaraca.

Komesari i komesarke upozoravaju da su žene često među najranjivijim grupama u sukobima, migracijama ili raseljavanju kao i na mjestima gdje su posljedice klimatskih promjena i siromaštva najizraženije. Osim toga, u aktuelnoj migracijskoj situaciji broj žena koje dolaze u EU kao žrtve trgovine ljudima eksponencijalno raste.

Netolerancija prema ženama i mizoginija se ispoljavaju kako u javnom životu tako i pod velom kukavičke anonimnosti na internetu, a broj napada na prava žena je u porastu. Preveliki broj Evropljana smatra da se seksualni odnos bez pristanka može opravdati.

Za 2017. godinu, posvećenu iskorjenjivanju svih vidova nasilja nad ženama i djevojčicama, planirano je predstavljanje nove inicijative za usklađivanje posla i porodičnog života, pružanje medicinske njege, pravne pomoći, savjetovanja u slučaju traume i psihosocijalna pomoć, otklanjanje nejednakosti u važnim oblastima kao što su rad, plate, donošenje odluka i nasilje uz pomoć Strateškog angažmana za ravnopravnost polova 2016–2019.

Komisija će nastaviti da prati rodnu dimenziju sprječavanja i suzbijanja trgovine ljudima pri sprovođenju politika i zakonodavstva u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i fokusirati se na pomoć ženama i djevojčicama širom svijeta kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama ili uslugama planiranja porodice, tržištu rada, političkom životu i onima koje se suočavaju sa diskriminišućim propisima i zakonima o nasljeđivanju, državljanstvu ili vlasništvu.

Prije šezdeset godina, ravnopravnost žena i muškaraca je utkana u Rimski ugovor kao jedna od osnovnih vrijednosti Evropske unije, a zalaganje Evrope za načelo jednakih plata za jednak rad je u to vrijeme bio presedan u svjietu. EU od tada predvodi put ka jednakosti i ostvaruje vidljiv napredak u svim oblastima, neumorno radeći na odbrani prava žena i njihovom osnaživanju u borbi protiv diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Kao i prije 60 godina Evropska unija predano radi na ostvarivanju ravnopravnosti žena širom svijeta, kaže se u saoštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније