Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

08. 03. 2017. 10:54 >> 11:43

PROGNOZE OECD-a

Skroman rast globalne ekonomije

Globalna ekonomija ostvariće skroman rast u ovoj i narednoj godini, podržan fiskalnim podsticajima u vodećim privredama, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), upozoravajući ujedno da oporavku i dalje prijete finansijska ranjivost i politička neizvjesnost.

 

U najnovijim preliminarnim ekonomskim prognozama OECD procjenjuje da će ekonomski rast na svjetskom nivou u ovoj godini iznositi 3,3 odsto, a u narednoj 3,6 odsto.

To bi značilo blago ubrzanje u odnosu na prošlu godinu, kada je ekonomija porasla tri odsto.

Ujedno je OECD potvrdio procjene iz novembra prošle godine, prenosi Hina.

OECD je blago povisio procjenu rasta američke ekonomije u ovoj godini, na 2,4 odsto. Snižena je prognoza za narednu godinu, s tri odsto na 2,8 odsto.

Eurozona bi ove godine trebalo da poraste 1,6 odsto, čime je OECD potvrdio procjenu iz novembra. Istu stopu rasta predviđaju i za narednu godinu, čime su snizili važeću prognozu za 0,1 procentni poen.

Francuska privreda bi ove i naredne godine trebalo da poraste 1,4 odsto. Time je OECD povisio ovogodišnju prognozu za 0,1 procentni poen, dok je ona za narednu godinu snižena za 0,2 procentna poena.

Njemačka ekonomija bi ove godine trebalo da poraste 1,8 odsto, 0,1 procentni poen snažnije nego što su do sada očekivali. U narednoj godini rast bi trebalo da sklizne na 1,7 odsto, čime su potvrdili prognozu iz novembra.

Najviše je podignuta procjena ovogodišnjeg rasta Velike Britanije, 0,4 procentna poena, na 1,6 odsto. U narednoj godini, rast bi trebalo da uspori na jedan odsto, što je nepromijenjeno u odnosu na novembar.

Japanska ekonomija će prema prognozi OECD-a u ovoj godini porasti 1,2 odsto i usporiti na 0,8 odsto u narednoj.

Među vodećim ekonomijama u razvoju OECD je snizio procjenu rasta samo za Indiju, čija je Vlada u novembru preduzela drastične mjere, povukavši iz opticaja dio novčanica u sklopu borbe protiv korupcije.

Tako bi u ovoj finansijskoj godini, koja počinje u aprilu, indijska ekonomija trebalo da porasti 7,3 odsto, 0,3 procentna poena slabije nego što su u OECD-u prognozirali u novembru. Zadržali su procjenu od 7,7 odsto rasta za narednu godinu.

Prognoza rasta kineske ekonomije u ovoj godini podignuta je na 6,5 odsto, a na 6,3 odsto u narednoj.

Brazilska privreda, prema procjenama OECD-a, ove godine će stagnirati, a naredne zabilježiti rast od 1,5 odsto.

U OECD-u upozoravaju da prognozirani skromni oporavak svjetske ekonomije i dalje ugrožava niz rizika.

"Skroman oporavak mogu ipak omesti neusklađenost kretanja na finansijskim tržištima, moguće snažne oscilacije na tržištu, ranjivosti u finansijskom sistemu i politička nesigurnost", objašnjavaju iz OECD-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније