Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

06. 03. 2017. 13:44 >> 13:19
1

SAD UPOZORILE IZRAEL

Aneksija Zapadne obale izazvala bi krizu sa SAD

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da su SAD upozorile Izrael da bi aneksija Zapadne obale dovela do momentalne krize između dvije zemlje saveznice.



 

 

"Primili smo direktnu poruku - ne indirektnu i ne sugestiju - da bi nametanje suvereniteta Izraela (nad Zapadnom obalom) značilo trenutnu krizu s novom administracijom", rekao je Liberman na sjednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove i odbranu.

Ocijenivši da bi izraelska vladajuća koalicija morala jasno da kaže da nema namjeru da to učini, ministar odbrane aludirao je na nedavne pozive poslanika, uključujući i one iz konzervativnog Likuda partije premijera Benjamina Netanjahua, da se anektira okupirana Zapadna obala.

Poslanik Miki Zohar iz Likuda rekao je u nedjelju da je "dvodržavno rješene mrtvo" i dodao da će alternativa, jedna država, biti demokratska, iako Palestinci ne bi automatski imali pravo da glasaju na izborima.

Liberman je rekao da Izrael treba da se odvoji od Palestinaca, a ne da ih integriše."Odluka da se anektira Judej

a i Samarija (biblijsko ime Zapadne obale) bi značila integraciju 2,7 miliona Palestinaca u Izrael", rekao je Liberman.

On je rekao da bi na osnovu izraelskog zakona Palestinci trebalo da dobiju najmanje pravo na boravak, a to znači od prvog dana beneficije za nezaposlene, porodiljsko odsustvo i druga davanja samo Nacionalnog instituta za osiguranje što bi iznosilo milijarde dolara, ne računajući dodatna davanja Ministarstava unutrašnjih poslova i stanovanja.

Predsjednik SAD Donald Tramp je na sastanku s Benjaminom Netanjahuom u Bijeloj kući u februaru izjavio da se njemu sviđa svako rješenje koje izaberu dvije strane, pa bilo da su to dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz Izrael ili jedna država.

Trampova sugestija tokom izborne kampanje da će biti toleratniji prema izgradnji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali navele su i neke izraelske ministre da apeluju na aneksiju te okupirane teritorije i na Netanjahua da ne pominje dvije države u razgovoru s Trampom.

Zvaničnici SAD su međutim kasnije rekli da se SAD i dalje zalažu za rješenje dvije države za dva naroda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније