Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 06. 2013. 11:11   >>  11:12

TURSKA

Potvrđena peta žrtva protesta

Dok demonstranti nastavljaju da se okupljaju u parku Gezi iako je turska vlada sinoć ponudila održavanje referenduma, protesti su dobili i petu žrtvu.

Broj žrtava dvonedeljnih sukoba tokom protesta popeo se na pet, nakon što je demonstrant ranjen u sukobu sa policijom preminuo.

Eter Sarisuluk (26), koji je danima na aparatima za održavanje života, proglašen je danas mrtvim, rekao je advokat Sema Aksoj, prenela je agencija AP.

Preminuli je, kako se vjeruje, pogođen u glavu sa kanisterom sa suzavcem tokom protesta u Ankari, 1. juna. 

U međuvremenu, demonstranti su sumnjičavi prema ponudi o održavanju referenduma, jer ne veruju u to da će on biti fer pa su nastavili sa okupljanjem u parku Gezi, prenijela je agencija AP. 

U Ankari je kasno sinoć došlo do sukoba, policija je upotrijebila suzavce i vodene topove da bi razbila protest oko 2.500 ljudi koji su postavili barikade na putu prema kancelarijama vlade. Referendum je predložen poslije jučerašnjeg sastanka turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana sa grupom od 11 aktivista, uključujući akademike, studente i umetnike, u Ankari. 

Međutim, grupe demonstranata na istanbulskom trgu Taksim i u parku bojkotovale su sastanak, saopštivši da oni nisu na razgovore pozvani i da prisutni nisu njihovi predstavnici. 

Održavanje sastanka je, kako je istakla agencija AP, prvi znak da Erdogan traži izlaz iz problema, koji je prvi ozbiljan test u njegovoj 10. godišnjoj vlasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније