Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 06. 2013. 20:30 >> 20:30
1

NOVE ŽRTVE

Istambul:Juriš na Taksim

U jurišu policije na trg Taksim jedna osoba ubijena, na desetine povrijeđeno. Policija je upotrijebila vodene topove i suzavac,dok su demonstranti bacali molotovljeve koktele. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao da je "njegovo strpljenje isteklo". Platforma sloidarnosti zakazala je za večeras sastanak na Taksimu.

Neposredno nakon što je turski premijer Redžep Erdogan izjavio da je "njegovo strpljenje pri kraju" u Istanbulu i drugim gradovima Turske su nastavljeni žestoki sukobi demonstranata i policije. Prema još nepotvrđenim informacijama jedna osoba je poginula dok su na desetine povrijeđene.

 

 

Na trgu Taksim u Istanbulu u popodnevnim satima i dalje traju sukobi policije i demonstranata, a oko centralnog istanbulskog trga nalazi se više hiljada ljudi.

Povrijeđenih ima i među demonstrantima i među pripadnicima policije.

Jake policijske snage su jutros oko šest sati započele akciju čišćenja trga Taksim od ekstremnih grupa, rastjeravši ih uz upotrebu pendreka, vodenih topova i suzavca.

Demonstranti su se odatle povukli u obližnji Gezi park, da bi oko podne sukobi bili nastavljeni.

U jednom trenutku jake policijske snage su opkolile i donekle ušle u park Gezi ali su se zatim povukle, javio je Rojters.

Policija je ispalila suzavce i upotrijebila gumene metke što je natjeralo mnoge da pobjegnu sa Trga u obližnji Gezi parka, gdje su demonstraniti tokom noći kampovali.

Sa trga taksim uklonjeni su transparenti antivladinih demonstranata koji su visili sa zgrade sa pogledom na centralni instanbulski trg i zamijenjeni su turskom zastavom i transparentom sa likom Mustafe Kemala Ataturka, osnivača sekularne turske države prije 89 godina poslije raspada Otomanskog carstva.

Gradonačelnik Husein Avni Mutlu na svom Tviter nalogu naveo je da istanbulska policija nije imala namjeru da razbija protest, već da je "njihova namjera bila da uklone znakove i slike sa statue Ataturka i sa Ataturkovog kulturnog centra.

Zbog cjelodnevne intervencije policije Platforma solidarnosti Taksim zakazala je sastanak na trgu. Ta platforma, koja je organizovana radi sprječavanja ostvarenja razvojnog projekta u istanbulskom parku Gezi, pozvala je svakoga da prisustvuje i pruži podšku protestima u parku Gezi.

Policija je uvjerila demonstrante da za vrijeme večerašnjeg skupa ne planira da interveniše, sem ukoliko demonstranti ne pokušaju da postave zastave na obližnji spomenik Ataturku i na kulturni centar AKM ili da bace kamenice na policajce. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније