Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 06. 2013. 19:43 >> 19:43

ZAPRIJETILI

EP poništava sporazume o podacima sa SAD?

Zbog izvještaja koji pokazuju da su američke vlasti pristupale mejlovima i drugim ličnim podacima vodećih Internet kompanija, Evropski poslanici zaprijetili da će poništiti sporazume sa SAD o razmjeni podataka.

Evropski poslanici su zaprijetili da će poništiti sporazume sa SAD o razmjeni podataka. Poslanici su reagovali na izvještaje da su američke vlasti pristupale mejlovima i drugim ličnim podacima vodećih Internet kompanija.

 

 

Američki zvaničnici su potvrdili postojanje velikog, tajnog američkog programa za špijuniranje na Internetu, nazvanog PRISM, zahvaljujući kome su, kako pišu Vašington post i britanski Gardijan, dobili pristup podacima firmi poput "Gugla", "Fejsbuka" i "Skajpa".

Zbog ovih informacija evropske vlade su bile primorane da objasne da li dozvoljavaju Vašingtonu da špijunira njihove građane i da li imaju koristi od špijuniranja koje bi u EU bilo nelegalno.

U žučnoj debati u Evropskom parlamentu poslanici su se žalili da su 10 godina ispunjavali američke zahtjeve za pristup evropskim finansijskim i putničkim podacima i rekli da je sada vrijeme da se preispitaju sporazumi kako bi se ograničio pristup tim podacima.

"Treba jasno da kažemo da masovno nadgledanje nije ono što želimo", izjavio je Jan Filip Albreht, njemački poslanik iz stranke Zelenih zadužen za modernizovanje zastarjelih zakona EU o zaštiti podataka.

Evropski parlament razmatra velike izmjene pravila o zaštiti podataka koja su stara skoro 20 godina i kada su napravljena Internet nije uzet u obzir. Prvo glasanje o tim izmjenama u Evropskom parlamentu zakazano je za jul.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније