Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 06. 2013. 23:36   >>  23:35

DUMA PRESUDILA

Rusija zabranila "homoseksualnu propagandu"

Poslanici ruske Dume usvojili su danas zakon koji zabranjuje "homoseksualnu propagandu" maloljetnicima, kao i zakon koji strogo sankcioniše vrijeđanje vjerskih osjećanja.

Za zakon za koji kritičari kažu da će poslužiti kao opravdanje za represiju nad homoseksualcima, u prvom čitanju je glasalo 436 od 450 poslanika u donjem domu ruskog parlamenta.

Zakon zabranjuje Rusima, strancima, kao i medijskim organizacijama da "propagiraju netradicionalne seksualne odnose" maljoletnicima, a predviđa i kazne za izjednjačavanje homoseksualnih sa heteroseksualnim odnosima.

Ukoliko pojedinci koriste medije ili internet za takvu "propagandu" biće kažnjeni novčano do 3.000 dolara, dok će organizacije morati da plate do 30.000 dolara i da budu zatvorene do tri mjeseca.

Stranci će za kršenje ovog zakona plaćati kazne do 3.000 dolara i mogu da budu u pritvoru do 15 dana ili da budu deportovani, prenosi Tanjug.

Zakon o zabrani vrijeđanja vjernika, za koji je glasalo 308 poslanika, donesen je pošto je pank-grupa "Pusi rajot" prošle godine izvela performans protiv Putina u glavnoj moskovskoj katedrali.

U skladu sa ovim zakonom, za "javno djelovanje kojim se izražava nepoštovanje društva, a u cilju vrijeđanja vjerskih osjećanja", propisuju se zatvorske kazne do godinu dana i novčane do 9.200 dolara.

Za isto djelovanje u crkvama i na drugim vjerskim mjestima, zatvorska kazna biće u trajanju do tri godine, a novčana do 15.000 dolara.

Dvije članice grupe "Pusi rajot" izdržavaju dvogodišnje zatvorske kazne pošto su osuđene prošlog avgusta za huliganizam motivisan rasnom mržnjom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније