Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 06. 2013. 22:12 >> 22:12

RAZGOVOR O PROTESTIMA

Erdogan sjutra sa predstavnicima demonstranata

Premijer Turske Redžep Taip Erdogan primiće sjutra predstavnike više grupa građana sa kojima će razgovarati o protestima započetim zbog građevinskih zahvata u parku Gezi na centralnom istanbulskom trgu Taksim i u vezi sa zahtjevima demonstranata

Premijer Turske Redžep Taip Erdogan primiće sjutra predstavnike više grupa građana sa kojima će razgovarati o protestima započetim zbog građevinskih zahvata u parku Gezi na centralnom istanbulskom trgu Taksim i u vezi sa zahtjevima demonstranata, potvrdio je nakon večerašnjeg sastanka članova turske vlade dopremijer i vladin portparol Bulent Arinc, javio je novinar agencije Anadolija.

 

 

"Premijer je na samom početku protesta potvrdio sastanke sa predstavnicima inicijatora demonstracija. Sa predstavnicima nekoliko grupa građana sastaće se u srijedu. Sa drugima u nekom drugom terminu. Predstavnicima građana biće ponovo predstavljeno stvarno stanje u vezi sa planovima o prostornom uređenju, a premijer će saslušati njihova mišljenja i prijedloge", rekao je Arinc.

Potpredsjednik  Arinc je rekao i da će vlada pokazujući demokratsku zrelost razmotriti sve prijedloge predstavnika demonstranata.

"Takođe ćemo raditi na obezbjeđenju bezbjednosti svih građana, jer je u svemu ovom vrlo važna i sfera bezbjednosti", poručio je Bulent Arinc.

On je rekao da je na večerašnjem sastanku članova kabineta razgovarano o situaciji u zemlji, a u vezi sa protestima u više turskih gradova.

"Ministar unutrašnjih poslova brifirao je ostale članove kabineta o pričinjenoj šteti i radu polcije. Poznat je sadržaj izjava premijera u vezi sa mirnim protestima, i njegove osude nasilja. Isto tako tokom predstojećeg vikenda u Ankari i Istanbulu će biti održani skupovi, ali u legalnim okvirima, na mjestima predviđenim za javna okupljanja i u ranije najavljenim vremenskim okviru. Premijer će tokom tih skupova govoriti o svim pozitivnim kretanjima u zemlji. Isto tako treba napomenuti da neće biti tolerisano nasilje grupa, koje pod izgovorom protesta za očuvanje prostora, uništavaju javnu imovinu i koriste situaciju za pljačku bankomata ili uništavanje privatnih i službenih vozila ili poslovnih prostora", pojasnio je Arinc, dodajući da je tokom protesta povrijeđen veliki broj građana, da su zabilježeni smrtni slučajevi, ali da je zasad dvjema osoba određen pritvor.

Rekavši kako nasilje tokom protesta može naškoditi ugledu Turske na međunarodnom nivou, Arinc je dodao da "Turska nije trebala da proživi to što je proživjela, a poznati su razlozi koji su vodili ka nasilju tokom demonstracija". On je napomenuo da policija neće dozvoliti nezakonite radnje i narušavanje opšte bezbjednosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније