Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 01. 2017. 16:29 >> 16:10

AP OCJENJUJE

Parlament neće zaustaviti Bregzit

Odluka britanskog Vrhovnog suda da procedura za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (EU) ne može biti pokrenuta bez saglasnosti parlamenta je veliki udarac za premijerku Terezu Mej, ali neće imati dramatične posljedice za Bregzit, ocijenila je američka agencija Asošiejted pres (AP).

 

 

 

 

 

Britanci su na referendumu 23. juna prošle godine glasali za izlazak iz EU, a parlament ne želi da postane prepreka narodnoj volji, pa je malo vjerovatno očekivati da će današnja odluka zaustaviti Bregzit, navodi AP.

Većina poslanika vladajuće Konzervativne partije podržava napuštanje EU, a lider laburista Džeremi Korbin je rekao da će njegovi poslanici podržati proces, mada su se neki oglušili o njegov poziv.

Korbin je najavio da će Laburistička partija amandmanima pokušati da izmijeni vladin predlog o napuštanju EU. Škotska nacionalna partija (SNP) najavila je da će podnijeti preko 50 amandmana. Tu je i rasuta opozicija, ali se očekuje da će parlament odobriti prijedlog.Kako se navodi, ostaje nejasno da li će britanska vlada

uspjeti da dobije saglasnost parlamenta na vrijeme, odnosno prije kraja marta, za kada je Tereza Mej najavila pokretanje Člana 50 Lisabonskog sporazuma, koji reguliše izlazak neke članice iz EU.Vladi ostaje da u parlamentu zatraži dozvolu za pokretanje procedure za istupanje iz Unije, čime će početi dvogodišnji proces izlaska Velike Britanije iz porodice evropskih država, navodi AP.

Očekuje se da britanska premijerka tokom dana objavi sljedeće korake. Pojedini ministri već su pripremili nekoliko nacrta zakona u isčekivanju odluke Vrhovnog suda.

Vlada može do kraja nedjelje da pošalje nacrt zakona parlamentu i zatraži njegovo usvajanje po hitnom postupku.Protivnici Bregzita dobiće još jednu šansu u parlamentu, ali neće uspjeti da promijene mišljenje poslanika, koji su obavezani rezultatima referenduma, ocjenjuje američka agencija.

Sud je zaključio da za odluku o izlasku EU nije potrebna saglasnost parlamenata u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj, što će olakšati posao britanskim ministrima, koji su se pribojavali da bi njihovi poslanici mogli da uspore izlazak iz EU.Dio britanske javnosti kritikovao je Vladu zato što se nije konsultovala sa parlamentom o odluci o napuštanju Unije.

Premijerka Tereza Mej navela je da može da bez saglasnosti parlamenta aktivira Član 50 Lisbonskog sporazuma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније