Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 06. 2013. 09:33 >> 09:33

TRAŽIĆE AZIL

Bivši radnik CIA-e otkrio podatke

Bivši radnik CIA-e i Nacionalne bezbjednosne agencije otkrio je britanskom listu Gardian povjerljive informacije o američkim programima nadzora komunikacija kako bi upozorio javnost o onome što se čini u njeno ime.

Edvard Snouden (29), u razgovoru objavljenom na online stranici lista iz Hong Konga, gdje se nalazi od 20. maja, rekao je da ništa ne namjerava da skrije jer zna da nije učinio ništa loše.

Američke vlasti su pokrenule istragu kako bi otkrile ko je prenio otkrića koje su objavili Gardian i  Vašington Post prošle sedmice, a Snouden je priznao da misli da se neće moći vratiti kući iz Hong Konga gdje se nalazi.

Bivši tehničar CIA-e, Snouden, četiri godine je radio u NSA-i, čije je povjerljive dokumente objavio. Jedini cilj mi je da informišem ljude o onome što se radi u njihovo ime i ono što se poduzima protiv njih, navodi on za Gardian.

Snouden je radio u kancelariji NSA na Havajima, i tada je presnimio tajna dokumenta. Pošto je prije tri nedjelje uzeo bolovanje, rekavši pretpostavljenima da će biti odsutan neko vrijeme, napustio je SAD i odletio u Hong Kong.

Gardijan je prije nekoliko dana, a zatim i Vašington Post, objavio da NSA tajno preko telekomunikacione kompanije Verajzon prikuplja podatke o svim pozivima koji se vrše u toj mreži u Americi.

Takođe, otkriven je i dokument prema kome američke vlasti u potpunosti prate internet mrežu i društvene mreže, čitajući sve poruke i mejlove koji cirkulišu.

Snouden se nada da ga vlast u Hong Kongu neće deportovati nazad u Ameriku, i dodaje da namjerava da zatraži azil u nekoj zemlji koja dijeli vrijednosti slobode na internetu, a kao moguću je naveo Island.

Snouden nije isključio ni mogućnost da završi u američkom zatvoru, ocijenivši da se ne može „krenuti protiv najmoćnijih obavještajnih agencija u svijetu, a ne prihvatiti da to nosi rizik”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније