Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

18. 01. 2017. 21:16 >> 20:56
6

PORUKA EVROPLJANIMA

Bajden: Rusija će se miješati i u vaše izbore

Odlazeći američki potpredsjednik, Džozef Bajden, upozorio je evropske zemlje da se spreme na mogućnost da će Rusija pokušati da utiče na njihove izbore na isti način na koji američke obavještajne agencije tvrde da je bio slučaj sa novembarskim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, na kojima je pobijedio Donald Tramp.

U posljednjem većem govoru u svojstvu potpredsjednika SAD-a, Bajden se obratio prisutnima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj.

“Nijesu samo Sjedinjene Države, a to ne treba ni da vam pričam, koje su meta. Evropa je iskusila iste napade u prošlosti. Zbog broja evropskih zemalja u kojima se ove godine održavaju izbori, možemo da očekujemo dalje pokušaje Rusije da se miješa u demokratski proces. Obećavam vam da će se to ponovo desiti”, upozorava američki potpredsjednik, prenosi Glas Amerike.

Bajden je zatim optužio Rusiju da radi na tome da uništi liberalni svjetski poredak i da se vrati u svijet u kojem super sile zloupotrebljavaju kontrolu nad zemljama. Osim što prijete demokratskim sistemima, Bajden je podsjetio i na rusku agresiju nad svojim susjedima, uključujući akcije u Ukrajini.

Rusija odbacuje zaključke američkih obavještajnih službi da se Moskva miješala u izbore kako bi pomogla da Tramp bude izabran za predsjednika.

Potpredsjednik Bajden je takođe uvjeravao zemlje članice NATO-a da Amerika ostaje posvećena Alijansi. Tramp je tokom predizborne kampanje rekao da je NATO zastario, sugerišući da Sjedinjene Države neće automatski braniti neku članicu koja nije u potpunosti ispunila svoje obaveze, podsjeća Glas Amerike.

Bajden je okupljenima u Davosu rekao da Amerika ima nepokolebljivu obavezu prema svim članicama NATO-a, što je nazvao svetom dužnošću koja nikada ne može da se dovodi u pitanje.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније