Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

18. 01. 2017. 13:51 >> 13:29
10

PAUEROVA UPOZORAVA

"Tramp da se ne dodvorava Rusiji"

Ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer upozorila je u utorak izabranog predsjednika Donalda Trampa zbog pokušaja resetovanja odnosa sa Rusijom.

"Da, Obamina administracija je to pokušala u svom prvom mandatu. Ali, 2017. godina nije 2009.’’, rekla je Pauer u govoru održanom tokom diskusije na temu ‘’Budućnost odnosa između SAD i Rusije’’, koju je organizovao Atlantski savjet.

Predsjednik Rusije 2009. godine je bio Dimitrij Medvedev, a ne Vladimir Putin - sadašnji ruski autoritarni lider. A SAD su, kako kaže Pauerova, tada našle zajednički jezik sa Moskvom po pitanju terorizma, kontrole naoružanja i rata u Avganistanu.

’’Još važnije, 2009. godine Rusija nije okupirala Krim, podstičući sukob u istočnoj Ukrajini i bombardujući bolnice u Siriji’’, rekla je Pauereova. ’’Niti se Rusija direktno miješala u izbore u SAD-u.’’

U govoru koji je trajao četrdeset minuta Pauerova je poslala niz ozbiljnih poruka budućoj administraciji, ohrabrujući Trampa, iako ne pominjući njegovo ime, da podrži obavještajnu zajednicu, koju će uskoro preuzeti, kao i da podrži NATO saveznike i zadrži sankcije predsjednika Baraka Obame prema Kremlju.

Iako je za partije zdravo da raspravljaju o ključnim pitanjima, Pauerova je naglasila da ono što nije zdravo ’’je da partije ili njeni lideri bace sumnju na jednoglasnu, dobro dokumentovanu procjenu naših obavještanih službi da strana vlada želi da naškodi našoj zemlji’’, implicitno prigovarajući Trampu za njegovo višemjesečno odbacivanje procjena obavještajne službe Sjedinjenih Država.

Pauerova je pozvala državu da bolje informiše građane o ozbiljnoj prijetnji ruske vlade, insistirajući na tome da je ’’jedinstvo od ključnog značaja’’. Ona je navela da je ’’zabrinjavajuće visok procenat’’ – 37 odsto – republikanaca koji na Putina gledaju pozitivno, u odnosu na samo 10 odsto republikanaca koji su anketirani u julu 2014. godine.

’’Znam da su neki rekli da je ovo fokusiranje na Rusiju jednostavno zbog toga što partija koja je izgubila na nedavno održanim predsjedničkim izborima ne umije da podnese poraz i traži krivca za to’’, rekla je aludirajući na izabranog predsjednika, ’’ali miješanje strane vlade u naš demokratski proces treba da zabrine svakog Amerikanca. Nije riječ o lideru koga biramo – riječ je o tome ko bira tog lidera. Ta privelegija treba da pripada samo Amerikancima.’’

Pauerova je takođe rekla da SAD treba da nastave da podržavaju NATO saveznike, koje ona, kao i Tramp, poziva da plaćaju svoje obaveze. Takođe, mišljenja je da SAD ne treba da odustanu od sankcija Rusiji, što Tramp može uraditi kada stupi na dužnost.

Kroz izlaganje Poverova je istakla odnos između SAD i Rusije. Naglasila je pitanja na kojima su obje zemlje zajedno radile – npr. pregovaranje o rezoluciji o uklanjanju hemijskog naoružanja u Siriji i nametanje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa – ali je insistirala na tome da Kremlj predstavlja ’’glavnu prijetnju’’.

’’Svako ko je slušao moje debate sa Rusijom u Savjetu bezbjednosti zna da smo moja vlada i ja odavno ozbiljno zabrinuti zbog agresivnih i destabilišućih poteza ruske vlade’’, rekla je.

Ruska vlada, po Putinovoj direktivi, ’’preduzima korake koji slabe poredak uspostavljen na pravilima’’ po kojem funkcioniše međunarodna zajednica.

’’Naše vrijednosti, bezbjednost, prosperitet i naš način života su povezani sa ovim poretkom’’, nastavila je. ’’A mi – kad kažem mi mislim na SAD i naše najbliže partnere – se moramo udružiti i spriječiti Rusiju da uspije u svojim namjerama.’’

Rusija je nastojala da posije sumnju i podjelu u demokratijama, pokušavajući da se ispriječi između SAD i njenih saveznika, kazala je Pauer, posebno navodeći Njemačku, Crnu Goru, čak i Ameriku kao primjere.

Dok su sa jedne strane ruski hakeri pokušali da delegitimizuju njemački demokratski proces, Samanta Pauer je primjetila još direktniju kampanju u Crnoj Gori. ’’Krajem prošle godine, zvaničnici u Crnoj Gori su saopštili da su otkrili zavjeru koja bi nasilno poremetila izbore u zemlji, srušila Vladu, postavila novu administraciju lojalnu Moskvi, i možda čak izvršila atentat na premijera. Crnogorski premijer je predano radio na ulasku zemlje u NATO, potez kojem se Rusija otvoreno protivila. Zavjerenici su istražiteljima rekli da su ih finansirali i opremili ruski zvaničnici, koji su takođe pomogli u planiranju napada.’’

U Sjedinjenim Državama, dodala je, Rusija traži način da podrije povjerenje u demokratski proces i podrži jednog kandidata, dok drugog kleveta.

’’Na prvi pogled ove ruske intervencije u različitim dijelovima svijeta mogu djelovati kao nepovezane. To je zato što se u ovim slučajevima ne može naći zajednička nit u onome za što se Rusija zalaže – već u onome protiv čega je ona. Ne u pravilima koja slijedi, već u onim koja krši.’’

Prema Pauerovoj, put naprijed uključuje dvostruke napore da se u punoj mjeri utvrde ruski sajber napadi tokom izbora u SAD i da se nastavi rad sa ruskim narodom, iako je ruska vlada ograničila mogućnosti komunikacije SAD i ruskih državljana.

’’Moramo biti oprezni i napraviti razliku između ruske vlade i ruskog naroda’’, rekla je. ’’Ne smijemo dozvoliti da američka veza sa nacijom koja ima više od 140 miliona ljudi ... bude isključivo definisana sramnim postupcima male podgrupe koja je u njihovoj vladi.’’

Prevela: Draga Đurđić

Izvori: http://www.politico.com/story/2017/01/samantha-power-trump-russia-233701

http://time.com/4637117/samantha-power-united-nations-russia-speech-transcript/

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније