Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavila R.B. ]

17. 01. 2017. 21:45 >> 22:15

ITALIJANSKI DESNIČAR

Tajani na čelu Evropskog parlamenta

Italijanski desničar Antonio Tajani izabran je večeras za novog predsjednika Evropskog parlamenta (EP), saopštio je odlazeći predsjednik tog tijela EU Martin Šulc.

Tajani (63) izabran je u četvrtom i posljednjem krugu glasanja prostom većinom od 351 glasa, dok su za njegovog protivkandidata i sunarodnika, socijalistu Đanija Pitelu, glasala 282 poslanika, naveo je Šulc.

Kandidat iz redova Evropske narodne partije desnog centra i bivši evropski komesar za industriju od 2010. do 2014. godine u timu tadašnjeg predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza, Tajani je zajedno sa Pitelom vodio u sva tri prethodna kruga glasanja, ali nijedan od njih nije dobio potrebnu apsolutnu većinu.

Tajani i Pitela su kao dva najbolje rangirana kandidata ušli u četvrti krug glasanja, u kojem je novi predsjednik EP izabran prostom većinom glasova.

Obraćajući se evropskim poslanicima, Tajani je poručio da će "poštovati sve političke grupe", a svoju pobjedu posvetio je žrtvama katastrofalnog zemljotresa koji je prošle godine pogodio centralnu Italiju i žrtvama terorizma.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, takođe predstavnik desnog centra, čestitao je Tajaniju na Tviteru, navodeći da je "spreman da sarađuje sa njim".

"Snažnoj i jedinstvenoj EU potreban je konstruktivan i efikasan parlament", napisao je Tusk.

Tajani je uz Tuska i predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera treći demohrišćanin koji se našao na jednoj od tri najviše funkcije u EU.

Pored Tajanija i Pitele, u trci za predsjednika EP bili su i Belgijanka Helga Stevens, Britanka Džin Lamberts, Italijanka Eleonora Forenca i Rumun Laurentiu Rebega.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније