Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

31. 12. 2016. 19:27 >> 19:04

JAČANJE DOLARA

Globalnu ekonomiju će uzdrmati vijesti iz SAD-a

Zaoštravanje monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i jak američki dolar će uzdrmati globalnu ekonomiju na početku naredne godine.

Najviše će biti pogođene zemlje u usponu sa visokim udjelom duga denominovanim u dolarima, prognozira američka agencija Stratfor u svojoj prognozi ekonomskih kretanja u narednoj godini.

Među zemljama koje će jak dolar najviše ugroziti su Venecuela, Turska, Južna Afrika, Nigerija, Egipat, Čile, Brazil, Kolumbija i Indonezija, prenosi B92.

Pritisak na juan i uporno opadanje deviznih rezervi će, kako se dodaje, istovremeno naterati Kinu da pojača kontrolu nad odlivom kapitala.

Cijene sirove nafte će se, prema procjeni Stratfora, umjereno oporaviti u narednoj godini, dijelom zahvaljujući dogovoru većine vodećih proizvođača u svijetu, ali se nijedna zemlja neće u potpunosti pridržavati zahtijevanog smanjenja proizvodnje nafte.

Tempo oporavka sjevernoameričke proizvodnje nafte iz škriljaca će biti primarni faktor koji će uticati na Saudijsku Arabiju u pogledu politike produžavanja i većeg rezanja proizvodnje nafte naredne godine.

Dok će sjevernoameričkim proizvođačima biti potrebno vrijeme da odgovore na oporavak cijena i da povećaju pumpanje, Saudijska Arabija, tvrdi Stratfor, zna da je znatniji rast cijena nafte malo vjerovatan.

"To znači da će Saudijska Arabija aktivno intervenisati na tržištima u narednoj godini, da bi zadržala ekonomiju na putu ponovnog uravnoteženja isporuka, posebno u svijetlu plana prodaje pet odsto akcija u nacionalnom naftnom gigantu Aramku 2018. godine", naveli su iz Stratfora.

Više cijene nafte će donijeti olakšanje proizvođačima 'crnog zlata' u svijetu, ali ono može biti premalo i prekasno za zemlju poput ekonomski posrnule Venecuele, smatra agencija sa sjedištem u teksaškom gradu Ostinu.

"Prijetnja od bankrota koji se nazire i oštro smanjenje uvoza osnovnih proizvoda zarad otplate duga, pokretaće socijalne nemire u Venecueli i otkriti već duboki razdor među pripadnicima vladajuće stranke i oružanih snaga", smatraju u agenciji.

Razvijena tržista će takođe zabilježiti značajnu promjenu u narednoj godini, koja će biti godina u kojoj se vraća inflacija, predviđa Stratfor i dodaje da će to biti razlog da centralne banke napuste nekonvencionalne politike i da se late mjera monetarnog zaoštravanja.

"Primiču se kraju dani kada su centralne banke plavile tržišta s gotovinom. Teret će sada pasti na zvaničnike koji kreiraju fiskalnu politiku, a državna potrošnja će zamijeniti štampanje novca kao primarni motor ekonomskog rasta", naveli su iz agencije.

Tržišta, koja su u posljednje vrijeme bila mirna i stabilizovana, što se duguje obilnoj likvidnosti i mlakom reagovanju na političke nemire, biće mnogo nestabilnija u narednoj godini. Na sve pometnje u narednoj godini, od prijetnji eurozoni do moguće eskalacije trgovinskih svađa, investitori bi mogli dramatično da reaguju, upozorava se u prognozi i predviđa da bi značajno ljuljanje cijena aktiva, kakvo je zabilježeno u prva dva mjeseca ove godine, lako moglo da se ponovi u više epizoda tokom naredne.

"Sjedinjene Američke Države (SAD)se povlače iz svojih globalnih trgovinskih inicijativa, dok Velika Britanija, veliki zagovornik slobodne trgovine, gubi uticaj u Evropi u kojoj narasta protekcionizam", piše Stratfor.

Globalni rast trgovine će, kako ocjenjuje, vjerovatno ostati napregnut u ukupnom poretku, dok će u izvozno zavisnim zemljama, poput Kine i Meksika, jačati motivacija da sačuvaju svoje odnose s dobavljačima i da traže nova tržišta. Nastaviće se trend zamjene većih trgovinskih sporazuma manjim, neambicioznijim, sklopljenim između pojedinačnih zemalja i blokova.

„Put svjetske ekonomije u narednoj godini će biti džombast, a Indija će biti ključna studija slučaja za druge zemlje, kako razvijene tako i za nerazvijene, zbog svoje efikasnosti i prednosti koje pruža dekriminalizovana ekonomija bezgotovinskog plaćanja, i koja ima sve više tehnologija na raspolaganju da se bavi mogućnostima“, zaključili su iz Stratfora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније