Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

16. 12. 2016. 23:32 >> 23:13
2

IZMJENE ZAKONA

Česi će moći da pucaju na teroriste

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec poslušao je apele predsjednika Češke Miloša Zemana i pripremio izmjene zakona po kome će Česi dobiti pravo da pucaju na teroriste ili pomahnitale strijelce ne čekajući na policiju a ne, kao sada, kada vatreno oružje smiju da potegnu samo u samoodbrani i odbrani imovine.

"Cilj prijedloga ustavnog zakona jeste da se reaguje na nove pojačane prijetnje po bezbjednost prije svega kada su u pitanju opasnost od nasilja, recimo izolovanih terorističkih napada, aktivnih napadača ili drugih hibridnih prijetnji", navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova u obrazloženju amandmana Zakona o bezbjednosti Češke.

Po ocjeni češkog MUP-a iskustva iz nekih zemalja pokazuju da odlučujući faktor u rješavanju terorističkog napada može da bude prisustvo naoružanih građana.

"To je ispravan put. U to sam ubijeđen. Parlament je nedavno izmijenio zakon o oružju i municiji i oduzeo je pravo vladi da razoruža građane u slučaju rata. Demokratskoj vladi takva nadležnost nije potrebna", kazao je za današnje Pravo šef Odbora za bezbjednost Poslaničkog doma češkog parlamenta Roman Vanja.

Pravo da građani sami brane Češku u slučaju terorističkog napada ima šansu da bude usvojeno naredne godine iako je riječ o ustavnom zakonu za čije izmjene je neophodna i podrška opozicije, pošto ga pozdravlja veći dio opozicije.

O potrebi da se Česi naoružavaju od izbijanja migracijske krize govori često češki predsjednik Zeman i upozorava da su neki od terorističkih napada u Parizu mogli da proteknu i završe sasvim drugačije da je u publici ili na ulici bilo naoružanih ljudi da pucaju na teroriste.

Zeman, koji dozvolu za nošenje oružja nema a oslobođen je bio svojevremeno i služenja vojnog roka, često kao primjer za ugled daje prvu damu, svoju suprugu Ivanu koja je oružje nabavila i redovno vježba.

Trenutno je prema policijskim statistikama u Češkoj registrovano 798.424 komada oružja svih kategorija od čega 357.338 komada predstavlja vatreno i oružje za koje je potrebna dozvola a koje bi građani mogli da upotrijebe kada je ugrožena bezbjednost zemlje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније