Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

08. 02. 2013. 19:45 >> 19:43

REZ BUDŽETSKE POTROŠNJE

EU: Lideri konačno dogovorili budžet

Budžet Evropske unije za period od 2014. do 2020. godine iznosiće 960 milijardi eura, dogovorili su evropski lideri poslije teških pregovora. To je najveći rez potrošnje u istoriji Evropske unije.

Predsednik Evropskog savjeta Herman Van Rompaj izjavio je da je dogovor postignut poslije dva dana pregovora istakavši da će budžet biti znatno manji od onoga što je prvobitno tražila Evropska komisija.

Šefovi država i vlada 27 članica EU zasjedali su od juče po podne pokušavajući da se dogovore o budžetu EU za period od 2014. do 2020. godine, kao i o Višegodišnjem finansijskom okviru (MFF) koji treba da odredi maksimum trošenja sredstava u tom periodu. 

 

Dvodnevna borba oko toga šta je EU planirala da potroši, od infrastrukture do razvojne pomoći, ogoljela je podjele oko toga šta je uloga sindikata.

Premijer Britanije, Dejvid Kameron, želio je da spriječi povećanje potrošnje u vrijeme kada sve zemlje pokreću mjere štednje. Francuska i Italija zalagale su se za očuvanje nivoa potrošnje u oblastima ključnim za podsticanje privrednog rasta i zaposlenosti, budući da brojne zemlje bilježe rekordne stope nezaposlenosti.
 

Poljoprivreda i kohezioni fondovi, ključni izvor sredstava za nove članice EU koje pokušavaju da uhvate korak sa ostalim partnerima, pošteđeni su štednje.


Preliminarni nacrt budžeta podrazumijeva potrošnju od 908,4 milijarde eura za period od 2014. do 2020, uz gornju granicu od 960 milijardi eura. Time je budžet za naredni sedmogodišnji period smanjen za tri odsto u odnosu na onaj iz perioda 2007-2013. i čini svega jedan odsto bruto domaćeg proizvoda EU.


Evropska komisija je prvobitno predlagala povećanje budžetske potrošnje za pet odsto na 1,04 biliona eura.


Predsjednik Francuske, Fransoa Oland, rekao je, nakon maratonskih pregovora, da je dogovoreni budžet uspješan kompromis.

 "To je sporazum, za koji je, kao i obično, bilo potrebno dugo vremena, ali vjerujem da predstavlja dobar kompromis", naveo je on.

Budžet mora da odobri Parlament EU, iz kojeg su se ranije čuli glasovi da su takvi drastični rezovi neprihvatljivi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније