Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

06. 12. 2016. 14:00 >> 13:37

ŠEF FRANCUSKE DIPLOMATIJE

Ero: Na vidiku je podjela Sirije

Počinje da se vidi podjela Sirije, s jedne strane "korisna" oblast pod kontrolom vlade i njenih saveznika i, s druge, teritorija pod kontrolom ekstremista Islamske države, ocijenio je danas šef francuske dipomatije Žan-Mark Ero.

 

 

 

 

 

"Pitanje mira neće biti riješeno samo zbog toga što će Alep pasti za nekoliko nedjelja", rekao je Ero za francuski radio RFI.Sirijske vladine snage sa svojim ruskim i iranskim saveznicima su na putu da u potpunosti povrate kontrolu nad Alepom, do rata najvećem gradu u zemlji.

Ero je rekao da vlada logika totalnog rata čiji cilj je da se zauzme cjelokupni koristan dio Sirije, zapad zemlje od Alepa do Damaska preko priboalnog dijela Latakije i centralnog grada Homsa, i ocijenio da će se time "dramatična situacija dalje zaoštriti".

"Haos prijeti cijeloj ravnoteži regiona i ne dozvoljava da se iskorijeni prijetnja Daeša (arapska skraćenica za Islamsku državu", dodao je francuski ministar.

"Polazeći od ovog totalnog rata, podjela Sirije se profiliše s rizikom da se formira Daešstan pored te korisne Sirije", rekao je Ero i ocijenio da prijetnje od radikalizacije i terorizma ostaju u toj oblasti.Ero je upozorio da vojni put vodi ka trajnom haosu u tom regionu, i ponovio da je jedino rješenje preko pregovora.

Sastanak arapskih i zapadnih zemalja koje podržavaju pobunjenike treba da se održi u subotu u Parizu.Ofanziva sirijskih vladinih snaga i njihvih saveznika nastavlja se na četvrti u istočnom Alepu koje su i još u rukama pobunjenika. Nekoliko pobunjeničkih grjupa reklo je da će se boriti do posljednje kapi krvi.

Rusija i Kina juče su stavili veto na rezoluciju Savjeta bezbjednosti o primirju u Alepu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније