Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

05. 12. 2016. 22:32   >>  22:10

ODBAČEN PREDLOG

Eurozona: Bez povećanje budžetske potrošnje

Ministri finansija 19 zemalja koje imaju euro kao valutu odbacili su danas pozive Evropske komisije, upućene prije svega Njemačkoj i Holandiji, da svi povećaju potrošnju da bi se podržala privreda evrozone.

"Ministri finansija eurozone se nijesu složili s ciljevima Komisije", rekao je na konferenciji za štampu u Briselu predsjednik eurozone Jerun Dijselblum, koji je ministar finansija Holandije.

Sredinom novembra evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi je pozvao zemlje koje imaju prostora za budžetsko manevrisanje da "investiraju više za sebe same i za druge".

On je pozvao zemlje članice eurozone da zajedno potroše 0,5 odsto BDP-a više. U stvarnosti samo tri zemlje eurozone mogu to da realizuju - Njemačka, Holandija i Luksemburg.

Ta cifra za povećanje potrošnje od 0,5 odsto BDP-a koju je predložila Evropska komisija, nije podržalo 19 zemalja eurozone, rekao je je Dijselblum.

U saopštenju poslije današnjeg sastanka ministri finansija su samo naveli da bi Njemačka, Luksemburg i Holandija mogli da iskoriste "svoju povoljnu budžetsku situaciju da dalje ojačaju unutrašnju tražnju i svoj potencijal rasta, srazmjerno pojedinačnoj situaciji, i poštujući pravila i svoje nacionalne obaveze".

Poslije tog saopštenja ta tema više nije na stolu, rekao je jedan diplomata za agenciju Frans pres.

Nedavno su se njemački ministar finansija Volfgang Šojble i Dijselblum već suprotstavili Evropskoj komisiji pozivajući je da se više koncentriše na primJenu budžetskih propisa, nego na pitanju podsticaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније