Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V. [ Beta ]

30. 10. 2016. 15:17 >> 14:56

RESTAURACIJA

Hristov grob otvoren nakon 200 godina

Naučnici su otvorili, prvi put u posljednja dva vijeka, mjesto za koje hrišćani vjeruju da se nalazi grob Isusa Hrista u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu.

 

Mermerna ploča koja se nalazi na grobu biće otvorena tokom tri dana za radove restauracije, javila je agencija Frans pres sa lica mjesta.

Radovi će biti usmjereni na obnovi i očuvanju edikule, drevne odaje gdje se po vjerovanju nalazi Isusov grob u Crkvi Svetog groba u starom gradu Jerusalima.

To su prvi radovi na tom mjestu od 1810. kada je svetilište restaurirano i dobilo sadašnji oblik poslije požara.

Struktura sa uljanim lampama, stubovima i velikim svjećnjacima podignuta je na mjestu gdje se vjeruje da je Isusovo tijelo obavijeno pokrovom i sahranjeno prije njegovog uspeća.

Nalazi se nekoliko stotina metara od mjesta gdje je razapet na brdu Golgoti.

Ta crkva spada u jedno od najsvetijih mjesta hrišćanstva. Predstavnici Rimokatoličke, Pravoslavne i Jermenske crkve odgovorni su za odvojene djelove crkve.

Crkvu, jednu od najstarijih na svijetu, sagradio je 325. godine nove ere rimski imperator Konstantin. Zgradu je 1009. razorio musliman Kalif al Hakim. Obnovili su je krstaši u 12. vijeku i tada je dobila sadašnji izgled, a požar iz 1808. skoro je uništio edikulu.

Obnova zdanja počela je u maju ove godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније