Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

24. 10. 2016. 19:30 >> 19:09
1

VLADA ČEŠKE

Odobrili usvajanje djece u LGBT brakovima

Češka vlada prihvatila je danas izmjene zakona o istopolnim brakovima i poslaće parlamentu predlog da gejevi i lezbijke dobiju pravo da usvoje biološko dijete svog partnera u istopolnom braku.

Vlada je na predlog ministra za ljudska prava i legislativu Jiržija Dinstbira mlađeg i ministra pravde Roberta Pelikana reagovala tim izmjenama na odluku Ustavnog suda Češke ovog ljeta koji je zabranu usvajanja označio za neustavnu.

Pitanjem usvajanja djece u istopolnim brakovima Ustavni sud se bavio na zahtjev Gradskog suda u Pragu povodom Čeha koji je tužio jednu prašku opštinu zato što ga je izbacila sa liste čekanja za usvajanje djeteta.

On je figurirao na listi bez problema kao gej pojedinac, ali u trenutku kada je sklopio istopolni brak opština ga je eliminisala sa liste, zato što češki zakon o istopolnim brakovima ne predviđa mogućnost usvajanja djece, čak ni djeteta sa kojim u to tzv. registrovano partnerstvo ulazi istopolni partner.

"Za homoseksualne parove to je prije svega jednostavniji svakodnevni život. Recimo da mogu da odvedu dijete iz obdaništa kući bez pismene saglasnosti drugog partnera, da mogu da dobiju uvid u zdravstvenu dokumentaciju djeteta. A u ekstremnom slučaju kada biološki roditelj djeteta oboli i umre, da to dijete može da ostane tu gdje je do sada živjelo a ne da mora u sirotište", kazao je Dinstbir.

Ministar je objasnio da se te izmjene zakona odnose isključivo na djecu u istopolnim brakovima gdje je jedan od partnera istovremeno biološki roditelj djeteta, što je u ovom trenutku oko 1.000 djece.

Protiv mogućnosti da LGBT osobe u istopolnim brakovima, tzv. registrovanom partnerstvu usvajaju djecu izjasnio se najmanji partner u vladajućoj koaliciji - Hrišćanska demokratska unija - Češka narodna stranka u strahu da će ovo ograničeno pravo otvoriti širom vrata za generalno pravo da homoseksualci ili lezbijke usvajaju djecu.

Česi su vrlo tolerantni prema seksualnim manjinama i pravo na registrovano partnerstvo homoseksualnih parova podržava od 2006. godine stabilno oko 70 odsto nacije.

Prema posljednjim anketama, tri petine Čeha smatra da u ovoj konkretnoj situaciji koju je rješavala danas vlada treba dati istopolnim parovima pravo na usvajanje biološkog potomka jednog od njih, ali situacija se radikalno mijenja kada je u pitanju usvajanje potpuno tuđeg djeteta što bi odobrilo svega oko 17 odsto Čeha.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније