Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta; Objavljen: I. P. ]

21. 10. 2016. 10:16   >>  09:54 2

PAVEL OCIJENIO

Rusija ne sprema rat sa Zapadom

Predsjednik Vojnog komiteta NATO-a, češki general Petr Pavel, izjavio je da Rusija "ne razmatra rat sa Zapadom, jer još nije dostojan suparnik, što ruski zvaničnici znaju", dodajući da bi taj rat bio u suštini nuklearni.

 

"Rusija ne ide ka ratu sa zapadnim zemljama. Iako ima sposobniju armiju nego prije 15 godina još nije u stanju da bude vjerodostojna konkurencija Zapadu, čega je rusko rukovodstvo svjesno. Zato često prijeti da će upotrijebiti nuklearno oružje koje treba da prikrije slabosti u oblasti konvencionalnih snaga. Rusija ne razmišlja o ratu zato što bi to bio u suštini nuklearni rat", kazao je general Pavel, u Pragu, na ekspertskoj konferenciji o hibridnom operacijama protiv NATO i propagandnim dezoinformacijama.

Pavel je ocijenio da je Rusiji NATO potreban kao spoljašnji neprijatelj za unutrašnje-političku upotrebu.

"Rusiji odgovara da stvara spoljašnjeg neprijatelja zato što to omogućava sadašnjem režimu da preživi. Preživljavanje režima u stanju u kakvom je sada jeste glavni motiv ruskog rukovodstva", izjavio je Pavel češkim medijima.

General je upozorio takođe da ni izbor republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa, bez obzira na bombastične izjave, ne bi u mnogome promijenio politiku SAD u savezništvu u NATO.

"Predizborne priče uglavnom se razlikuju od toga kakve je zaista politika. Nakon izbora Tramp bi morao da se smjesti u izvjestan okvir koji je u SAD unaprijed dat. Možda bi se malo promijenili stavovi, ali ne tako dramatično kako govori Tramp u kampanji", rekao je Pavel.

Predsjednik Vojnog komiteta NATO upozorio je da se sa nekim Trampovim argumentima slaže i to kada republikanski kandidat govori o potrebi da evropski saveznici više ulože u svoju bezbjednost i odbranu i da se ne oslanjaju toliko na SAD.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније