Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 06. 2013. 13:51   >>  13:50

NOVE KVOTE

Švajcarska: Neprihvatljiv nivo imigracije

U Švajcarskoj su danas stupile na snagu kvote na broj radnika koji dolaze iz EU, a koje će važiti godinu dana.

Od danas, vlasti će izdavati dugoročne dozvole boravka za 2 180 imigranata iz Estonije, Mađarske, Litvanije, Letonije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Češke.

 

 

Takođe, dugoročne dozvole za radnike 17 starijih članica EU biće ograničene na 53 700, dok će broj imigranata iz Bugarske i Rumunije biti striktno ograničen.

Švajcarska, koja nije članica EU, saopštila je da je imigracija dostigla neprihvatljiv nivo i da stranci sada čine jednu četvrtinu populacije.

Ogromna većina imigranata u Švajcarskoj dolazi iz članica EU kao što su Njemačka, Španija, Italija i Portugalija.

Vlasti Švajcarske sklopile su veliki broj sporazuma sa EU o slobodnom protoku ljudi u zamjenu za pristup evropskim tržištima, a Evropska komisija je upozorila da bi uvedene kvote mogle da ugroze odnose EU i Švajcarske.

Vlada se našla na udaru i desničarske Narodne partije i liberalne Partije zelenih koji kažu da je imigracija dostigla neprihvatljiv nivo.

U Švajcarskoj je stopa nezaposlenosti niža od tri odsto, i ova zemlja može da se pohvali jačim privrednim rastom od drugih i snažnom valutom.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније