Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 06. 2013. 11:32 >> 11:32

SIRIJSKI SUKOB

Sirijske rakete pogodile Liban

Četiri rakete ispaljene iz Sirije pogodile libanski region Beka. Nije bilo žrtava. Pobunjenici u Siriji moraju da dobiju municiju i teško naoružanje, poručio nakon sastanka sa pobunjenicima američki senator Džon Mekejn.

Iz Sirije su ispaljene četiri rakete, koje su pogodile libanski region Beka, na istoku zemlje, a u tom incidentu nije bilo žrtava.

"Četiri rakete pogodile su region između Saraain al Favka i Saraain al Tahta nadomak Rajak aerodroma", rekao je neimenovani izvor agenciji AFP. On je rekao da rakete, ispaljene iz Sirije, nijesu izazvale žrtve.

 

 

Rakete ispaljene iz Sirije u više navrata su pale na libansku teritoriju, pogodivši kako sunitske oblasti koje podržavaju ustanak protiv sirijskog predsjednika Bašara el Asada, tako i pristalice šiitskog hezbolah pokreta, koji podržava režim.

Prošle nedjelje je jedna žena poginula kada je raketa ispaljena iz Sirije pala blizu grada Hermel, inače bastilje Hezbolaha.

I pored zvanično objavljene neutralnosti Liban je sve više uključen u konflikt susjedne zemlje.

Borci Hezbolaha se bore u redovima sirijskih vladinih snaga, posebno oko grada Kvasair u blizini granice, dok su suniti dobrovoljno prišli pobunjenicima.

Konflikt se u više navrata prelio na Liban, a prošle nedjelje ubijena su tri libanska vojnika u napadu u blizini granice.

U međuvremenu, američki senator Džon Mekejn poručio da sirijski pobunjenici moraju da dobiju municiju i teško naoružanje u borbi protiv tenkova i aviona režimskih vojnih snaga ili u tom oružanom sukobu neće moći da prevagnu.

"Oni jednostavno ne mogu da se bore sa puškama AK-47 protiv tenkova. Uvjeren sam da oružje može da ode u prave ruke i nema sumnje da im je potrebna neka vrsta kapaciteta za preokretanje situacije u sukobu, koja je sada u korist Asada'', rekao je Mekejn posle nenajavljene posjete Siriji tokom koje se sastao sa liderima sirijskih pobunjenika, prenijela je agencija AP.

Mekejn je jedan od najglasnijih zagovornika agresivnije američke uloge u Siriji, pozivajući na uspostavljanje zone zabrane leta i naoružavanje sirijskih pobunjenika.

Ovaj član Odbora oružanih snaga i inostranih odnosa prvi je američki senator koji je otputovao u Siriju od početka građanskog rata prije 26 mjeseci kako bi, kako je naveo, radio na ugovaranju posjete zamjenika državnog sekretara Vilijama Bernsa Siriji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније