Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

10. 10. 2016. 15:19 >> 14:59

DVA DOBITNIKA

Nobel za ekonomiju za teoriju ugovora

Nobelovu nagradu iz ekonomije ove godine dobili su Britanac Oliver Hart i Finac Beng Holmstrom za doprinos teoriji ugovora, saopštila je danas Kraljevska švedska akademija nauka.

Hart i Holmstrom su pomogli u objašnjenju kako ugovori mogu pomoći u situaciji sa sukobljenim interesima. Takvi ugovorni odnosi mogu se odnositi na bilo šta, od bonusa za direktore do plaćanja osiguranja ili privatizaciju aktivnosti u javnom sektoru.

Pokretanjem ugovorne teorije oni su razvili plodno polje za istraživanje, navodi švedska akademija, dodajući da je njihova analiza optimalnih ugovornih odnosa postavila osnovu za razvijanje politika i institucija u mnogim oblastima, od zakona o bankrotu do političkih ustava.

"Novi teorijski alati koje su napravili Hart i Holmstrom su dragocjeni za razumijevanje ugovora u stvarnom životu i institucijama, kao i potencijalnih zamki u sastavljanju ugovora", navodi se u obrazloženju nagrade.

Dvojica laureata su profesori ekonomije na čuvenim američkim univerzitetima - Hart (68) predaje na Harvardu, a Holmstrom (67) na Em-Aj-Tiju (MIT).

Holmstrom je 70-ih pokazao kako bi, na primer, dioničari trebalo da naprave optimalni ugovor za direktora.

Njegovo "načelo informativnosti" iznijelo je kako ugovor treba da poveže platu direktora s informacijama o njegovom učinku, s pažljivo razmotrenim odnosom rizika i inicijativa.

Hart je 80-ih napravio ključan doprinos u slučajevima takozvanih nepotpunih ugovora, što je, prema obrazloženju švedske akademije, imalo veliki uticaj na nekoliko oblasti u ekonomiji, kao i na političke nauke i pravo.

Hartovo istraživanje je omogućilo teoretske alate za ispitivanje pitanja - kakve kompanije bi trebalo da se spoje, kako izgleda odgovarajuća kombinacija finansiranje zaduživanjem i prodajom akcija, ili kada institucije kao što su škole ili zatvori treba da budu u privatnom ili javnom vlasništvu.

Nagrada iz ekonomije je naknadno uvrštena među Nobelove nagrade pored nagrada za medicinu, fiziku, hemiju i mir. Dodjeljuje se od 1968. a plaća je švedska centralna banka.

Ovogodišnje nagrade za medicinu, fiziku, hemiju i mir su objavljene prošle nedjelje, a dobitnik nagrade za književnost biće proglašen u četvrtak.

Nagrade će zvanično biti dodjeljene na svečanost 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela koji je umro 1896. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније