Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 06. 2013. 10:14 >> 10:43

RADNICI U BANGLADEŠU

Rizikuju živote za 20 dolara mjesečno

U aprilu ove godine u kompleksu konfekcijskih pogona u Bangladešu srušila se osmospratnica kada je smrtno stradalo više od hiljadu radnika što je izazvalo velike polemike u toj zemlji o lošim uslovima za rad uposlenika tekstilne industrije.

 

 

 U aprilu ove godine u kompleksu konfekcijskih pogona u Bangladešu srušila se osmospratnica kada je smrtno stradalo više od hiljadu radnika što je izazvalo velike polemike u toj zemlji o lošim uslovima za rad uposlenika tekstilne industrije, koji pretežno rade za mjesečnu platu u iznosu od oko 20 američkih dolara, prenio je novinar agencije Anadolija.

Sektor tekstilne industrije u Bangladešu naglo se proširio 1970. godine od kada veliki broj stanovnika te zemlje radi u lošim uslovima, a nerijetko rizikuju i živote.

Prema određenim istraživanjima tržišta, većina bangladeških fabrika proizvodi odjeću i obuću za poznate kompanije iz zapadnih zemalja.

Od ukupnog broja uposlenika u sektoru tekstilne industrije, žene čine 85 posto, od kojih je većina došla iz ruralnih područja u gradove kako bi zaradili novac da prehrane porodice.

Većina žena uposlenih u tekstilnoj indsutriji u Bangladešu rade za niske plate dok mnoge rade samo za hranu i smještaj.

Prema određenim istraživanjima, uposlenici su nagrađeni prema učinku, dok njihove mjesečne plate iznose između 20 i 70 dolara, što je manje od cijene jednog odijevnog predmeta koji proizvedu.

Ukupna godišnja zarada u sektoru tekstilne industrije, u kojem je uposleno oko 3,6 miliona radnika, uglavnom žena, je oko 19 milijardi dolara. 

24. aprila ove godine u Bangladešu se srušila osmospratnica u kojoj se nalazila fabrika za proizvodnju odjeće, a tom je prilikom život izgubilo 1.127 ljudi. Ispod ruševina je spašeno oko 2.500 osoba. To je jedna od najtežih nesreća u sektoru tekstilne industrije u Bangladešu, ali i u svijetu.

 

(Agencija Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније