Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 05. 2013. 21:35 >> 22:18

NE DAJU PARK

Istanbulski protest: 12 povrijeđeno, 63 uhapšeno

Danas je u neredima u parku Gezi u centralnoj Istanbulskoj četvrti Taksim povrijeđeno 12 osoba, dok su 63 protestanta privedena, izjavio je guverner Istanbula Husein Avni Mutlu.

On je poručio protestantima, koji se protive rekonstrukciji zelene površine parka Gezi, kako nijesu najavljeni radovi u pomenutom parku i naveo kako osjetljivost građana kada je u pitanju očuvanje zelenih površina ne smije biti zloupotrijebljena.

"Povrijeđenima želim brz oporavak. Prema zadnjim informacijama privedene su 63 osobe", dodao je Multu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Muamer Guler prokomentarisao je navode o prekoračenju upotrebi sile tokom današnjih nemira u Istanbulu, te rekao da će o svakom navodu te vrste biti provedena istraga.

On je naglasio da će prijave demonstranata o policijskoj intervenciji i navodi o prekoračenoj upotrebi sile biti istraženi.



Grupa demonstranata se sinoć okupila u centralnom istanbulskom parku Gezi kako bi protestovali protiv početka gradnje u tom parku koji predviđa sječu i starih stabla.

Policija je jutros oko pet sati po lokalnom vremenu uspjela rastjerati okupljene demonstrante i ukloniti šatore i transparetne koje su postavili u parku.

Tom prilikom došlo je do sukoba okupljenih i policije, a demonstranati su na policiju bacali staklene boce i kamenje. Policija je intervenisala koristeći suzavce i vodene topove, nakon čega su se protestanti razbježali.

Medicinske ekipe su na terenu pružale pomoć ranjenima, a jedna osoba je usljed težih povreda prebačena u bolnicu.

 

Protesti i u Izmiru i Adani

U turskim gradovima Izmiru i Adani održani su protesti protiv nereda koji su se desili u parku Gezi u centralnoj Istanbulskoj četvrti Taksim.

U centralnom djelu Izmira okupili su se članovi brojnih nevladinih organizacija, političkih partija, udruženja navijačkih skupina, umjetnici i obični građani i uzvikivali slogane.

Okupljeni su u jednom momentu blokirali i saobraćaj u ulici “Kiparskih žrtava” nakon čega su se, uz povike, zaputili prema cenralnom trgu Gundogdu.

Takođe, u drugom turskom gradu Adani, jedna grupa građana protestovala je protiv nereda koji su se desili u parku Gezi.

Članovi nekoliko političkih partija i nekoliko udruženja navijačkihgrupa okupili su se u centralnom parku Ataturk i uzvikivali slogane.

Okupljeni su nosili i transaprente, ali su se nakon nekog vremena razišli.

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније