Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 10. 2016. 19:30   >>  19:10

OSPORAVAJU BREGZIT

Sjeverna Irska može da osporava Bregzit

SJeverna Irska bi mogla da ospori istupanje Velike Britanije iz EU jer se time po ocjeni pravnika krši mirovni sporazum kojim su okončane decenije sukoba zbog podijeljenosti Irske.

 

 

 

U Belfastu se održava sudski postupak u kojem političari i aktivisti za prava žrtava sukoba u Sjevernoj Irskoj osporavaju validnost odluke o Bregzitu za Sjevernu Irsku, a advokat Ronan Laveri (Lavery) rekao je u tom procesu da je mirovnim sporazumom iz 1998. Sjeverna Irska dobila pravo glasa u ustavnim promjenama.

"Stanovnici Sjeverne Irske imaju kontrolu nad ustavnim promjenama koje se odnose na njih. To im se ne može nametnuti", rekao je Laveri, a prenio AFP. U Sjevernoj Irskoj se 56 odsto građana izjasnilo za ostanak u EU.

Kako je prenio britanski Gardijan (The Guardian), on je naveo i da bi napuštanje EU podrilo napredak ostvaren tokom mirovnog procesa. Irci strahuju od ponovnog uspostavljanja granica nakon istupanja Britanije iz EU, što se očekuje najranije 2019. Ukoliko EU i Velika Britanija ne bi postigli kompromis, mogle bi biti uvedene tarife za trgovinu, ali i dovedena u pitanje zona otvorenih granica Britanije i Irske, što je važno za ekonomiju, ali i dio mirovnog procesa. Briselski Politiko (Politico) piše i o zabrinutosti aktivista za prava žrtava nemira u Sjevernoj Irskoj od 70-ih do kasnih 90-ih godina 20. vijeka. Oni strahuju da će se pristup pravdi dodatno pogoršati jer neće imati pristup Evropskom sudu pravde, ali i da će izgubiti finansiranje organizacija žrtava. EU je od 1994. dala dvije milijarde eura za mirovne projekte u Sjevernoj Irskoj, navode britanski mediji.

Član grupe koja pred sudom u Belfastu traži da se Bregzit ne primjenjuje automatski na Sjevernu Irsku je i Rejmond Mek Kord (Raymond McCord), pobornik prava žrtava čiji sin je poginuo u sukobima u Sjevernoj Irskoj. On smatra da odluku o istupanju mora razmotriti i skupština Sjeverne Irske, Stormont.

Premijerka Britanije Tereza Mej 2. oktobra je isključila svaku mogućnost izuzeća od Bregzita.

"Pregovaraćemo kao jedna i jedinstvena Velika Britanija i napustićemo EU kao jedna i jedinstvena zemlja", rekla je Mej, odgovarajući na zahtjeve koji pristižu iz Sjeverne Irske i Škotske.


Mirovni sporazum poznat kao Sporazum na Veliki petak sklopljen je 1998. kako bi se okončao sukob pristalica ujedinjenja sa Velikom Britanijom i nacionalista koji su težili ujedinjenju sa Irskom. U sukobima od 1968. do 1998. život je izgubilo 3.500 ljudi. Postupak se vodi u trenutku kada sve zabrinutija irska vlada planira da traži od EU poseban status koji bi spriječio da se između Velike Britanije i Irske ponovo uspostavi čvrsta granica, iako bi otvorena granica teorijski omogućila i građanima EU da putuju u Britaniju, navodi Gardijan.

Irska vlada pokreće i građanski dijalog u Dablinu 2. novembra na koji su pozvane političke partije, poslovna udruženja i nevladine organizacije iz Sjeverne Irske i Repulike Irske. Jedan od ciljeva događaja upravo je i da se pokaže Briselu da je poseban status u ovom sučaju neophodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније