Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 09. 2016. 14:51 >> 14:30

SAHRANJEN

Izrael i svijet odali posljednju poštu Peresu

Izraelci i svjetski lideri i zvaničnici iz 70 zemalja odali su danas posljednju poštu devetom predsjedniku Izraela Šimonu Peresu, dobitniku Nobelove nagrade za mir.

 


 

Peres je sahranjen na nacionalnom groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu, nakon što su u četvrtak hiljade Izraelaca prošle pored kovčega sa njegovim tijelom u dvorištu izraelskog parlamenta u znak poštovanja.

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin, koji je naslijedio Peresa na toj funkciji 2014. godine, je opraštajući se od njega prvi, podsjetio je da je Peres težeći miru pomjerao planine, a da njegova smrt označava "kraj jedne ere" za zemlju.

"Ti si naučio mnoge širom svijeta da vole državu Izrael. Težio si do posljednjeg daha da postigneš vrh cionističkog sna: nezavisnu suverenu državu koja će živjeti u miru sa svojim susjedima. Ipak si takođe znao da se pravi mir može postići samo iz pozicije snage i osigurao si put ka tom cilju”, rekao je Rivlin, aludirajući na Peresov doprinos jačanju odbrambene sposobnosti Izraela u prvim godinama postojanja.Izraelski pr

emijer Benjamin Netanjahu je ocijenio da je bivši predsjednik bio "velik svjetski čovjek" i da je skup desetina svjetskih lidera na pogrebu testament Peresovog optimizma, njegove težnje miru i posvećenosti Izraelu."On je bio veliki čovjek Izraela, on je bio veliki čovjek mira. Izrael za njim žali. Svijet žali za njim",rekao je Netanjahu.

Izraelski premijer rukovao se po dolasku na sahranu i sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, koji je na svoj zahtjev došao na sahranu na čelu palestinske delegacije. Na zahtjev Peresove porodice Abas je dobio mjesto u prvom redu.Jordan i Egipat, dvije susjedne zemlje s kojima je Izrael sklopio mir, poslali su šefove diplomatija na pogreb.

Govoreći posljednji na Peresovom pogrebu, predsjednik SAD Barak Obama je rekao da ne može biti više "počastvovan nego da bude u Jerusalimu, da kaže zbogom prijatelju, koji je pokazao da su pravda i nada u srcu cionističke ideje"."Šimon je jednom rekao da je poruka čovječanstvu da će vjera i vizija trijumfovati nad svim neprijateljstvom ", rekao je predsjednik SAD.On je dodao da je Peresov život bio: "Pun život ispunjen jednostavnim zadovoljstvima u okviru porodice i velikim snovima. To je bio život Šimona Peresa.To je država Izrael".

 

 

 

Obama i Peres bili su prijatelji i međusobno su se poštovali, podsjećaju svjetske agencije.On je podsjetio na Peresov doprinos jačanju izraelske odbramene moći i oružanih snaga koje su pobijedile u izraelskim ratovima. Podsjetio je takođe na Peresov doprinos uspostavljanju neraskidivih veza Izraela i SAD.Obama je držao govor sa kipom, malom kapom na glavi kojom Jevreji pokrivaju teme."Jevrejski narod nije rođen da vlada drugim narodom, govorio je on. Mi smo protiv robova i gospodara", citirao je američki predsjednik na Pereseve riječi, dodavši da je i pored terorističkih napada i razočaranja za pregovaračkim stolom insistirao da se palestinski narod mora posmatrati kao isti u dostojanstvu sa Jevrejima i isti u pravu na samoodlučivanje.

"On je vjerovao da će Izrael biti najbolje zaštitićen kada Palestinci imaju svoju državu", zaključio je Obama.

Bivši predsjedik SAD Bil Klinton označio je danas Peresa najvećim sanjarom Izraela.Klinton koji je bio predsjednik kad je postignut prvi privremeni sporazum između Izraela i PLO (Palestinske oslobodilačke orgnizacije), kome je Peres doprinio, nazvao ga je "mudrim šampionom našeg zajedničkog čovječanstva".

Taj sporazum je potpisan septembra 1993. godine u Bijeloj kući, a naredne godine su za napore na postizanju mira na Bliskom istoku Nobelovu nagradu su podijelili Peres, tadašnji premijer Izraela Jicak Rabin i palestinski vođa Jaser Arafat.

"On je započeo život u Izraelu kao najbolji izraelski učenik, postao njegov najbolji učitelj i završio kao najveći sanjar",rekao je Klinton, naglasivši da je izuzetno poštovao Peresovu sposobnost da gleda izvan najvećih poraza kako bi iskoristio mogućnosti. Peresova djeca su takođe govorila o svom ocu po njegovoj želji.

Mlađi Peresov sin, Hemi Peres rekao je da "vjeruje da bi njihov otac želio da kažu nekoliko riječi u Izraelu onima koji su došli širom svijeta da im se pridruže u ovom teškom momentu"."On bi želio da kažemo hvala za vaše prijateljstvo s njim i još više za vaše prijateljstvo prema našoj zemlji", dodao je Peresov sin.On je podsjetio da je Peres vjerovao i da bi želio da kaže u ovom trenutku da je uloga lidera danas da služe svoj narod i da nema veće odgovornosti i privilegije."On je vidio u svim vama liderima prijatelje i partnere u svojoj težnji za mirom koji ćete vrednovati sjećanje na njega i poštovati njegovu zaostavštvinu", rekao je Hemi Peres.

 

 

 

Peres je umro u 94. godini rano u srijedu u bolnici kraj Tel Aviva, dvije nedjelje nakon što je pretrpio jak moždani udar.Za sobom je ostavio detaljan plan svog pogreba. Peres je tražio da njegovo troje djece-kćerka i sinovi Joni i Hemi, drže oproštajne govore uz Netanjahua, Rivlina, jednog stranog zvaničnika i jedne izraelske ličnosti iz kulture. Takođe je želio da pjevač David Dor pjeva na pogrebu i da pjesma bude molitva Avinu Malkenu (Naš otac naš kralj). Jevreji ovu molitvu pjevaju

na Dan pokanja, Jom Kipur koji se ove godine obilježava sredinom oktobra.

Bivši predsjednik je sahranjen poslije emotivne ceremonije uz prisustvo hiljada poštovalaca i predstavnika mnogih zemalja na mjestu gdje počivaju veliki lideri nacije između bivših premijera svojih rivala i saveznika Jicaka Rabina i Jicaka Šamira.

Peresova supruga Sonja sahranjena je u selu Ben Šemen, a Peres je izričito tražio da bude sahranjen na Brdu Hercl, pišu izraelski mediji.Peresova porodica išla je za kovčegom koje je nosilo osam pripadnika počasne garde.

Peres je bio posljednji preživjeli iz generacije osnivača Izraela.

Tokom političke karijere koja je trajala sedam decenija Peres je bio na svakom važnom položaju u državi.On je jedini Izraelac koji je bio i premijer i to dva puta i predsjednik Izraela (2007 do 2014).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније