Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R.

27. 08. 2016. 12:12 >> 11:52

ZBOG VOJNOG PUČA

Turska: Uhapšena trojica diplomata

Sud u Ankari odredio je danas pritvor trojici visokih turskih diplomata, osumnjičenih za umiješanost u pokušaj vojnog udara, a među uhapšenima je i bivši savjetnik nekadašnjeg turskog predsjednika Abdulaha Gula, prenijela je turska državna agencija Anadolija.

Uhapšene diplomate, Gurdžan Balik, Ali Findik i Tundžaj Babali, ostaće u pritvoru do početka suđenja. Oni se terete za povezanost sa imamom Fetulahom Gulenom, koji živi u SAD i koga turska vlada smatra odgovornim za organizovanje puča, navodi Anadolija.

Balik je svojevremeno bio savjetnik za spoljnu politiku nekadašnjeg predsjednika Turske Abdulaha Gula, koji je bio na vlasti od 2007. do 2014, kada ga je zamijenio Redžep Tajip Erdogan.

On je takođe bio savetnik bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua, u vrijeme dok je on bio ministar vanjskih poslova.

Balik je 2013. organizovao sastanak Davutoglua i Gulena, kada je Davutoglu učestvovao na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku, javlja Anadolija.

Davutoglu je u maju prošle godine priznao da se tajno sastao sa Gulenom u njegovom domu u Pensilvaniji, kako bi ga ubijedio da se vrati u Tursku i smiri tenzije unutar vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније