Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug,I.Š. ]

19. 08. 2016. 13:33   >>  13:13 1

IZ TAJNIH DOKUMENATA

Ukrajina: Janukovič finasirao Trampovu kampanju

Ukrajinski sektor za borbu protiv korupcije objavio je danas podatke iz do sada tajnih računovodstvenih dokumentata iz kojih se vide uplate iz proruske političke partije namijenjene finasiranju kampanje Donalda Trampa.

 

 

 

 

AP je početkom nedjelje objavio da je šef kampanje republikanskog kandidata Pol Manafort pomogao proruskoj partiji u Ukrajini bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča da tajno prebaci najmanje 2,2 miliona dolara na dvije ugledne lobističke firme u Vašingtonu.

Dokumenti koji su od danas javni pokazuju da je Manafort naveden kao primalac sredstava u ukupnom iznosu od 12,7 miliona dolara kroz 22 transakcije.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije Ukrajine je, međutim, saopštio da to ne može da dokaže da je Manafort zapravo dobio novac zato što su drugi ljudi, uključujući istaknutog poslanika, potpisali za njega navedene stavke.

Ovaj projekat je, kako se ranije sumnjalo, organizovan tako da prikrije nastojanja partije jedne strane zemlje da utiče na američku politiku.

Ovo otkriće agenciji AP prenijeli su ljudi direktno upoznati sa tim nastojanjima.

Sve ovo događa se u trenucima dok se Tramp suočava sa kritikama zbog hvaljenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, a istovremeno baca novo svjetlo na poslovnu praksu Pola Manaforta.

Prema federalnom zakonu, američki lobisti moraju da izvijeste Ministarstvo pravde ako zastupaju strane lidere ili njihove političke partije.

Kršenje tog zakona smatra se krivičnim djelom za koje je propisana petogodišnja zatvorska kazna i novčana kazna do 250.000 dolara.

AP navodi da tim demokratske kandidatkinje na predsjedničkim izborima u SAD Hilari Klinton ispituje Manafortove veze sa prokremaljskom političkom strankom u Ukrajini i vidi to kao još jedan dokaz Trampovih bliskih odnosa sa Rusijom.

"Njujork tajms" je u nedjelju prenio da je Polu Manafortu, koji vodi Trampovu predizbornu kampanju, proruska partija čiji je osnivač bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič tajno uplatila 12,7 milona dolara.

Istražitelji sada ispituju da li je taj novac dio ilegalnih, neprijavljenih sredstava iz kojih se možda plaćaju i izborni zvaničnici, navodi se u tekstu njujorškog lista.

Manafort je negirao bilo kakav prestup ističući da se njegovo petogodišnje angažovanje u svojstvu političkog konsultanta u Ukrajini završilo poslije izbora u toj zemlji 2014.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније