Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

15. 08. 2016. 13:43 >> 13:23

70.000 RASELJENIH

Spora poslijeratna obnova Gaze

Dvije godine poslije rata između Izraela i ekstrmističkog palestinskog pokreta Hamas, koji vlada pojasom Gaze, oko 70.000 Palestinaca se još nije vratilo u svoje domove, srušene ili oštećene u borbama.

 

 

 

Samo 200 kuća je potpuno obnovljeno i porodice su se ponovo uselile, prenose danas izraelski mediji izvještaj novinskog sajta Medija lajn (The Media Line).

Portparol UN agencija ze pomoć (UNWRA) Adnan Abu Husna izjavio je da je od međunarodne zajednice traženo da poveća donacije i da zemlje koje su obećale milijarde ispune svoje obećanje kako narod u Gazi "ne bi osjećao da je zaboravljen".

On je rekao da je skoro 140.000 domova oštećeno ili potpuno ili djelimično, uglavnom u izraelskim vazdušnim napadima. Dodao je da je 9.500 kuća bilo potpuno uništeno, a 5.000 u takvom stanju da se u njima nije moglo živjeti. Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Kairu, održanoj ubrzo poslije završetka rata koji je trajao 50 dana, zvaničnici UN su tražili 724 miliona dolara za obnovu, a dobili samo 257.

UN su finansijski pomogle skoro 70.000 porodica.

Hiljade porodica su najprije bile smještene u školama UN, a poslije su svi oni čije su kuće uništene iznajmili nove koje plaća svjetsko tijelo ili žive s rođacima. Tempo obnove je spor, između ostalog i zato što Izrael optužuje Hamas da cement i drugi građevinski materijal koristi za izgradnju tunela za napade na izraelsku teritoriju.

Izraelska vojska se iz Gaze povukla 2005. godine, ali Izrael i dalje kontroliše šta ulazi na tu teritoriju. Optužbe su se pojačale prošle nedjelje kada je izraelska bezbjednosna služba Šin bet optužila dvojicu Palestinaca iz Gaze, jednog zaposlenog u nevladinoj organizaciji Vorld vižn sa sjedištem u SAD, a drugog iz UN Programa za razvoj (UNDP), u dva odvojena slučaja da novac za pomoć usmjeravaju Hamasu.

Na pomenutoj konferenciji za pomoć palestinskim teritorijama obećano je 5,4 milijardi dolara, preko milijardu više nego što je tražila Palestinska uprava na čelu s predsjednikom Mahmudom Abasom. Od te sume oko 2,8 milijardi je bilo planirano za prve tri godine obnove Gaze, a stigao je samo mali dio tog novca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније