Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: D.Ž.

11. 08. 2016. 17:28   >>  17:09

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Globalno otopljavanje "najava pakla na zemlji"

Rekordne temperature zabilježene ove godine u zemljama od Maroka do Saudijske Arabije mogle bi biti samo najava pravog "pakla na zemlji", upozoravaju stručnjaci za klimatologiju.

Kako piše Vašington post, u decenijama koje dolaze, Bliski istok će pogoditi ekstremne oskudice vode i temperature koje će biti skoro nemoguće preživjeti.

Ako se to dogodi, sukobi i izbjegličke krize biće mnogo teže od onih kojima smo svjedoci danas, rekao je viši savjetnik UN-a za arapske zemlje, Adel Abdelatif, koji godinama proučava uticaj klimatskih promjena na Bliski istok.

"Nastave li temperature da rastu, uslijediće daleko veći sukobi i izbjegličke krize u odnosu na ove koje danas imamo", upozorio je Abdelatif.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Iraku su ovog ljeta zabilježeni rekordni toplotni indeksi (veličina koja je izračunata na osnovu temperature vazduha i njegove relativne vlažnosti), dok su i u okolini utvrđene dosad neviđene temperature od kada je mjerenja.

U Džedi (Saudijska Arabija) su izmjerena 52 stepena, u Basri (Irak) 54, koliko i u kuvajtskom Mitribahu. Ta je mjerenja potvrdila i Svjetska meteorološka organizacija, čime su službeno oboreni rekordi u istočnoj hemisferi.

Lokalne vlade već su proglasile obavezne službene praznike zbog vrućina. Uprkos tome, brojni zaposlenici odlaze na posao jer jedino tamo imaju klima uređaje. Tokom dana ulice glavnih gradova su potpuno prazne, a zbog vrućina stanovnici satima nemaju struje.

U časopisu "Nature Climate Change" nedavno je objavljeno da bi Persijski zaliv mogao do kraja vijeka ostati potpuno pust jer su simulacije na računarima otkrile da bi dnevne temperature mogle da rastu i do 77 °C.

Ujedinjene nacije predviđaju da bi ukupan broj stanovnika u 22 arapske zemlje do 2050. godine mogao porasti na čak 600 miliona, što će dodatno otežati ionako pretešku situaciju, prenio je Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније