Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

03. 08. 2016. 15:53 >> 15:43

OPISIVAO SVAKODNEVICU

Otkriveni novi Himlerovi dnevnici

U nedavno pronađenim dnevnicima komandanta SS jedinica, Hajnriha Himlera, opisuje se svakodnevica jednog od glavnih organizatora holokausta, koji je u smrt poslao milione Jevreja.

Najtiražniji njemački dnevni list "Bild" objavio je niz isječaka iz Himlerovih ratnih dnevnika, koji su nedavno otkriveni u Rusiji, a u kojima je ozloglašeni nacistički vođa opisivao detalje svoje svakodnevice.

Jedan dan, pisao je Himler, bio je na masaži neposredno prije nego što je izdao zapovijest o pogubljenju deset Poljaka.

Na drugom mjestu je zapisao da je uživao u obroku koji su pojeli u koncentracionom logoru Buhenvald.

Dnevnik će biti knjiga

Takođe je rekao SS-u da trenira pse koji bi mogli "raskomadati ljude" u koncentracionom logoru Aušvicu.

Istoričari će iduće godine objaviti dnevnike kao knjigu, a biće popraćena dodatnim bilješkama i objašnjenjima.

Himler je bio u elitnom krugu Adolfa Hitlera i nosio je službenu titulu "Reichsfuehrer SS". Zapovijedao je vodovima smrti koji su ubijali Jevreje, Poljake, sovjetske ratne zarobljenike, Rome i ostale koje su smatrali "inferiornom rasom".

Kad su savezničke snage 1945. napredovale prema Berlinu, pokušao je da pobjegne obučen u uniformu običnog vojnika, ali su ga uhvatili britanski vojnici.

Izvršio samoubistvo

Hajnrih Himler (44) je izvršio samoubistvo popivši kapsulu cijanida, koju je skrivao u izdubljenom zubu.

Njegove dnevnike proučavao je Njemački istorijski institut u Moskvi. Naučnici su istraživanjem obuhvatili godine 1938, 1943, i 1944, a pronađeni su u arhivi ruskog Ministarstva odbrane u Podolsku, gradu južno od Moskve.

Istoričari su ranije obradili Himlerove dnevnike iz 1941, 1942, i 1945. i donedavno nijesu bili ni svjesni da jedan dnevnik nedostaje, navodi Bi-Bi-Si.

(Al-Džazira)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније