Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 05. 2013. 10:40 >> 10:42

18-GODIŠNJAKINJA

VIDEO: Zbog veze s maloljetnicom prijeti joj zatvor

Kejtlin Hant, 18-godišnjakinji sa Floride koja je privukala pažnju svjetske javnosti kada je zbog istopolne veze sa 15-godišnjom školskom drugaricom optužena za krivično djelo, odbila je predlog javnog tužioca da sklopi nagodbu i bude osuđena na dvije godine kućnog pritvora. Ona je unesena u indeks seksualnih prestupika i odlučila je da izađe pred sud. Ukoliko bude osuđena za „blud i seksualno zlostavljanje deteta starog između 12 i 16 godina” prijeti joj kazna do 15 godina zatvora.

Uprkos tome, djevojka i njena porodica su odlučili da izađu na sud, prije svega zato što ne žele da joj ime bude uneseno u registar seksualnih prestupnika, što kasnije ima brojnih posljedica prilikom prava vezanih za sopstvenu decu, kao i prava na zapošljavanje u određenim profesijama.

Drugi razlog je zato što vjeruju da su optužbe porotiv nje besmislene i pretjerane, te da će nakon sudskog procesa biti odbačene.

„Ovo je situacija seksa između dvoje tinejdžera istog pola. Da su u pitanju mladić i devojka, medijska pažnja bi izostala. A da se incident dogodio 108 dana ranije, kad joj je bilo 17 godina, tužbe (koju su podneli roditelji mlađe devojke) ne bi ni bilo“, kaže za „Haftington post” Džulija Grejvs, advokatica optužene.

Američka unija za građanske slobode za Floridu objavila je saopštenje u kom izričito osuđuje angažovanje države u krivičnom gonjenju Hantove „zbog ponašanja koje je kako bezopasno, tako i izuzetno često”.

Nasuprot tome, advokati tužitelja, odnosno porodice mlađe djevojke, insistiraju da ništa od navedenog nije od značaja, i da slovo zakona mora da se poštuje.

Prvo pitanje koje se postavlja je da li je u ovom slučaju na djelu prikrivena homofobija, a drugo je da li je situacija u kojoj se zabavlja i u seksualne odnose stupi dvoje tinejdžera srednjoškolaca od kojih je jedno 3-4 godine starije, bez obzira na njihov pol, zaista toliko ozbiljna da zahtijeva da, osim zabrinutih roditelja, intervenišu i država i organi krivičnog gonjenja?

(Blic online)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније