Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92,I.Š. ]

29. 07. 2016. 09:37 >> 09:29

POSLIJE PUČA

Grčka: Sve veći broj migranata

Dolazak migranata na grčka ostrva koji je gotovo prestao poslije sporazuma EU i Turske raste od neuspjelog državnog udara u Turskoj, saopštila je grčka vlada.

 

 

 

Poslije potpisivanja sporazuma EU-Turska 20. marta ove godine, na grčka ostrva je prosječno dolazilo do 30 migranata dnevno, ali poslije propalog puča 15. jula, prosječno stiže po 90 migranata dnevno, "što ipak ne izaziva zabrinutost", izjavio je za Frans pres izvor blizak grčkoj vladi.

Isti izvor je dodao da taj blagi porast migracije nije kao prošle godine kad je u Grčku iz Turske stizalo po nekoliko stotina izbjeglica dnevno na putu ka Zapadnoj Evropi.

"Pomno pratimo situaciju i ostajemo u pripravnosti... Taj porast je možda privremen i ne treba da izaziva paniku", dodao je taj izvor. Neki stručnjaci strahuju da bi vanredno stanje uvedeno u Turskoj i čistka u njenoj vojsci, medijima i državnoj upravi, mogli negativno uticati na primjenu sporazuma Ankare sa EU.

Grčki izvori naveli su da je tri dana poslije neuspjelog puča grupa od sedam turskih posmatrača poslata na grčka ostrva za nadgledanje sporazuma, vraćena u Tursku iz "birokratskih razloga" i da ih niko nije zamijenio.

Prema dogovoru EU-Turska, migranti koji stignu u Grčku vraćaju se u Tursku, ako im je odbijen zahtjev za azil.Do sada je u Tursku vraćeno manje od 500 migranata. Većina traži azil u Grčkoj da ne bi bili vraćeni u Tursku, a razmatranje zahtjeva za azil drugo traje.

Oko 57.000 izbjeglica blokirano je Grčkoj od marta kada je počela primjena sporazuma EU-Turska, od tada ih je stiglo još 9.200.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније