Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

28. 07. 2016. 20:20 >> 20:01
2

NE NAPUŠTA EVROPU

Mej: Britanija ostaje uz saveznike u NATO

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas u Bratislavi da Velika Britanija sa Bregzitom ne napušta Evropu i da će i dalje stajati uz saveznike na istočnom krilu NATO uz spremnost da se kao zastrašivanje Rusije upotrijebi i nuklearno oružje, dok će u borbi protiv terorizma i migrantske krize sarađivati sa Turskom.

"Mi ostajemo u NATO. Velika Britanija stajaće i dalje uz svoje saveznike na istočnom krilu NATO. Odobrili smo nedavno pojačanja britanske armije za istočno krilo, a slaćemo redovno naše vojnike na vježbe u Slovačku i kod drugih saveznika", kazala je Tereza Mej na konferenciji za novinare sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Premijerka je na pitanje novinara ponovila svoju izjavu iz debate u britanskom parlamentu da je spremna ako bude potrebno da za odvraćanje Rusije od napada saveznika upotrebi i nuklearno oružje.

Tereza Mej istakla je da Velika Britanija nakon Bregzita nema namjeru da se zatvori u sebe i izoluje, a da će sve dok ne izađe iz Evropske unije biti aktivan igrač koji želi da učestvuje u evropskim odlukama takođe i u traganju za rješenjem migracijske krize.

"Naš zajednički pristup u Mediteranu donio je veliko smanjenje toka migranata. Vraćanje ekonomskih imigranata u zemlje odakle su došli ima efekat odvraćanja. Ubuduće je potrebno eliminisati šverc izbjeglica, ali još važnije je boriti se za rješenja kriza i sukoba u zemljama iz kojih dolaze izbjeglice", kazala je Tereza Mej.

Britanska premijerka naglasila je da će Velika Britanija nastaviti u borbi protiv nelegalne migracije da sarađuje sa Turskom.

"Turska je ključna i od vitalnog je značaja da se taj praktični rad nastavi i u borbi protiv migracije i protiv terorizma. Evropska komisija osudila je puč. Zahtijevamo da sada u Turskoj svi poštuju i demokratske institucije i ljudska prava", rekla je britanska premijerka.

"Bregzit prilika za jaču saradnju u Evropi"

Britanska premijerka i njen slovački kolega Robert Fico ocijenili su danas u Bratislavi da Bregzit treba iskoristiti kao priliku da se učvrsti saradnja u Evropi po novim modelima, a i da Velika Britanija i Evropska unija postanu jače nego prije njega.

"Uvjek sam otvoreno govorio da se EU zaljubila sama u sebe. Htjeli smo da budemo najbolji na svijetu ali izgleda da nas mnogi regioni širom planete pretiču. Bregzit je prilika da nađemo relevantne odgovore na izazove", rekao je Fico na konferenciji za novinare poslije susreta sa britanskom premijerkom.

Tereza Mej upozorila je da će biti potrebno vrijeme da se izgrade novi modeli i nađu rešenja za nove, čvrste odnose, i da zato Velika Britanija neće aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma do kraja ove godine.

"Iako Velika Britanija ostavlja EU mi ne napuštamo Evropu ni svijet. Ne okrećemo se sami sebi. Gledamo oko sebe. Želimo da ostanemo aktivni igrač. Dok ne napustimo Uniju poštovaćemo obaveze, a želimo da se angažujemo aktivno i u pitanju jedinstvenog tržišta i bezbjednosti. Bregzit je prilika da se intenziviraju odnosi širom Evrope", kazala je Tereza Mej.

Robert Fico naveo je da mu je britanska premijerka iznijela tri glavne teme pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU - pitanje migracije radnika iz EU u Veliku Britaniju, slobodno jedinstveno tržište i bezbjednost i odbrana, s tim da je oboje premijera naglasilo da im je cilj da Bregzit protekne glatko.

"Kod nas živi i radi nekoliko desetina hiljada Slovaka. Smatram da ću biti u stanju da garantujem prava onih koji već žive u Velikoj Britaniji pod uslovom da budu zaštićena prava Britanaca u drugim članicama EU. Tu važi koncept reciprociteta. Oko slobode kretanja, vrlo je bila jasna poruka Britanaca na referendumu da ne žele da se ona nastavi kao ranije, žele nad tim neku kontrolu i mi ćemo to tražiti u pregovorima", kazala je Tereza Mej.

Premijerka je naglasila da su u obostranom interesu i EU i Velike Britanije glatki pregovori koji bi vodili glatkom Bregzitu.

Iz Bratislave je britanska premijerka otputovala u Varšavu na razgovore sa premijerkom Beatom Šidlo čija zemlja predsjedava trenutno Višegradskom četvorkom, a gdje je čekaju komplikovaniji razgovori o slobodi kretanja žitelja EU, pošto su upravo stotine hiljada poljskih gastarbajtera postali omraženi simbol migracije kakvu Britanci ne žele da prihvate.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније