Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 05. 2013. 15:30 >> 16:51

ŠETALI UPRKOS ZABRANI

VIDEO: Neredi na paradi u Ukrajni

Uprkos sudskoj zabrani, najmanje 50 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije okupilo se danas u Kijevu na prvoj Paradi ponosa u Ukrajini.

Učesnici su nosili transparente protiv diskriminacije i ponižavanja gej populacije. Skup, koji su obezbjeđivale jake policijske snage, trajao je pola sata.

Na istom mjestu okupili su se i protivnici Parade ponosa, uzvikujući parole protiv homoseksualaca. Policija je privela pet osoba koje su provocirale učesnike Parade i cijepali im postere.

Među okupljenima su, kako je prenijela ukrajinska agencija UKRINFORM, bili i gradonačelnik Minhena i jedan član Evropskog parlamenta.

Sud u Kijevu je prije dva dana zabranio održavanje prve Parade ponosa u Ukrajini. Prošle godine organizatori su otkazali paradu u poslednjem trenutku jer su se na lokaciji planiranoj za okupljanje pojavili skinhedsi s namjerom da napadnu učesnike.

Antipatija prema pripadnicima gej populacije je još snažna u Ukrajini i drugim djelovima nekadašnjeg Sovjetskog saveza u kome je homoseksualnost bila zakonom zabranjena. Neki vjeruju da tome doprinosi i uticaj pravoslavne crkve.

Prošle sedmice Parada ponosa otkazana je i u Tbilisiju u Gruziji prije nego što je počela, jer se na mjestu njenog održavanja okupilo više hiljada antigej aktivista.

Demonstranti, predvođeni svještenicima, probili su jak policijski kordon, uzvikujući parole protiv pripadnika gej zajednice i bacajući kamenice na vozila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније