Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 07. 2016. 12:23 >> 12:04

MINISTAR ODBRANE SAD

Karter u nenajavljenoj posjeti Iraku

Američki ministar odbrane Ešton Karter izjavio je danas u Bagdadu da će međunarodna vojna koalicija sa SAD na čelu koristiti vazdušnu bazu Kajara kako bi pomogle iračkoj vojsci u borbi za preuzimanje kontrole nad Mosulom od džihadista Islamske države.

 

 

 

Karter je doputovao u nenajavljenu posjetu Bagdadu, da bi sa iračkim zvaničnicima razgovarao o borbi protiv Islamske države i protjerivanja džihadista iz Mosula, koji je pod njihovom okupacijom od juna 2014. godine.

On je naveo da su SAD spremne da uđu u bitku za Mosul ukoliko je potrebno, dodavši da je to moguće već za nekoliko nedjelja.Karter je, takođe, rekao da su američke trupe juče nakratko posjetile vazdušnu bazu Kajara na sjeveru Iraka, koju je iračka vojska u subotu oslobodila od ekstremista Islamske države.

Po njegovim riječima, Kajara će biti jedno od strateških uporišta međunarodne vojne koalicije pod vodjstvom SAD i iračkih snaga u borbi za oslobađanje Mosula.

Iračke snage u subotu su oslobodile Kajaru, a irački premijer Hajder al-Abadi nazvao je tu pobjedu ključnom za dalje napredovanje ka Mosulu i njegovom konačnom preuzimanju od džihadista.

Američki predsjednik Barak Obama u aprilu je odobrio plan pomoći iračkoj vojsci, ali snage međunarodne koalicije još ne učestvuju u bici za Mosul direktno na linijama fronta.Karter će se tokom dana sastati sa Abadijem i iračkim ministrom odbrane Halidom al-Obeidijem, kao i sa komandantom američkih snaga za borbu protiv Islamske države u Iraku Šonom Mekfarlandom.

Glavne teme razgovora biće dalji koraci u vojnoj kampanji, posebno u bici za Mosul.Karterova posjeta Iraku uslijedila je dva dana poslije samita NATO-a u Varšavi, gdje je dogovoreno pojačanje podrške Alijanse iračkoj vojsci. To je njegov drugi dolazak u Bagdad u posljednja tri mjeseca.

Islamska država i dalje kontroliše veliki dio iračke teritorije i često izvodi samoubilačke napade na civilne i državne objekte.U napadu na četvrt Karada u Bagdadu 3. jula poginulo je oko 300 osoba, a u četvrtak je u eksploziji u šiitskom svetilištu sjeverno od Bagdada ubijeno 37 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније