Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 05. 2013. 14:55   >>  14:55

DAN BIODIVERZITETA

Ugrožena četvrtina sisara u svijetu

Svjetski fond za prirodu (WWF) upozorio je danas da je četvrtina sisara u svijetu globalno ugrožena, a da je svaki treći vodozemac i svaka osma ptica pred nestajanjem.

 

Kako se naglašava u saopštenju te najveće svetske organizacije koja se bavi zaštitom prirode, ovi podaci su alarmantno upozorenje da se preduzmu ozbiljni koraci da se ovakav trend zaustavi i da se smanji gubitak biodiverziteta, odnosno mreže života na zemlji od koje svi zavisimo. 

WWF navodi da se prije 100 godina oko 100.000 tigrova nalazilo u divljini, dok se danas procjenjuje da je preživjelo samo oko 3.200 jedinki u divljini. 

Dodaje se i da su svih pet vrsta nosoroga dovedene do ivice istrjebljenja, zbog njihove veoma rasprostranjene upotrebe u tradicionalnoj medicini u Aziji i vjerovanja da rog nosoroga posjeduje ljekovita svojstva. Iako je međunarodna trgovina rogom nosoroga zabranjena, potražnja na azijskom tržištu još uvijek podstiče krivolov nosoroga u Africi i Aziji. 

Međunarodni dan biodiverziteta ustanovile su Ujedinjene nacije (UN) kako bi upozorile najširu javnost na značaj očuvanja biološke raznolikosti. Tema ovogodišnjeg obilježavanja Dana biodiverziteta je "Voda i biodiverzitet", jer su UN 2013. proglasile Međunarodnom godinom saradnje u oblasti voda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније