Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V. [ Agencije ]

24. 06. 2016. 07:05 >> 14:13
85

BRITANCI GLASALI

Većina za izlazak iz EU

Građani Velike Britanije na referendumu održanom u četvrtak odlučili su da njihova zemlja poslije 43 godine napusti Evropsku uniju, potvrdila je britanska izborna komisija.

Prema preliminarnim rezultatima za izlazak je glasalo 51,89 odsto građana, dok je 48,11 odsto bilo za ostanak u EU.

Ovi rezultati su doveli do naglog pada funte u odnosu na američki dolar. Do četiri sata ujutru po britanskom vremenu funta je vrijedila 1,37 dolara u odnosu na 1,5 dolara samo pet sati ranije.

Rezultati referenduma, takođe, su aktuelizirali pitanje jedinstva Velike Britanije nakon što je potvrđeno da je Škotska ubjedljivo glasala za ostanak u EU.

Škotska premijerka Nikol Sturdžen, koja je ranije upozorila da "izvlačenje" Škotske iz EU protiv njene volje može dovesti do novog referenduma o nezavisnosti, i jutros je kazala da će njena zemlja govoriti "odlučno“.

"I dok se čeka da ukupni rezultat bude objavljen, već sada je jasno da ljudi u Škotskoj vide svoju budućnost u Evropskoj uniji“, rekla je Sturdžen.

Građani Škotske na istorijskom referendumu dali su 62 odsto svojih glasova za ostanak u Evropskoj uniji. Izlaznost na referendumu u Velikoj Britaniji bila je 72,2 odsto.

Britanski premijer Dejvid Kameron zahvalio se, na svom Tviter nalogu, svima koji su glasali da Britanija "ostane jača, bezbjednija i bolja u Evropi".

Na dan kada su Britanci glasali na referendumu za ostanak ili izlazak njihove zemlje iz EU, jugoistok Engleske pogodile su obilne padavine, koje su izazvale poplave na ulicama, poremećaj u saobraćaju i zatvaranje dva biračka mjesta u Londonu.

Na jugozapadu Londona, dva birališta u naselju Kingston apon Temz premještena su na druge lokacije zbog poplava u tom području, prenosi Rojters. 

Jaka kiša izazvala je i poremećaj u radu metroa u Londonu i željezničkih mreža u okolnim predgrađima.

Britanska meteorološka služba saopštila je da se dodatne padavine praćene grmljavinom očekuju danas popodne i uveče u Londonu i na jugoistoku zemlje.

Agencija za životnu sredinu izdala je upozorenje od poplava dok je Londonska vatrogasna služba objavila da je primila više od 550 hitnih poziva zbog loših vremenskih prilika. 

Na nebu iznad Londona sinoć su sijevale munje praćene jakom kišom. 

Gardijan: Dogodio se zemljotres, raščistiti ruševine 

Zemljotres Bregzita se dogodio, biće potrebne godine da se raščiste ruševine, naslov je komentara u današnjem britanskom Gardijanu.

"Teoretska mogućnost da bi Britanija mogla da napusti Evropsku uniju, što je bilo nominalno pitanje na listiću, ne predviđa ništa od šoka koji se dogodi kada zemlja zapravo glasa da to i uradi", piše u komentaru.

Ruši se politika koja je vođena decenijama, kidaju se tradicionalne partijski savezi, autoritet premijera je srušen, a to je samo ono što se dešava na domaćem terenu, dodaje Gardijan.

"Cio kontinet gleda sa strahom. Trebalo je da bude nezamislivo, a sada je ta pomisao postala djelo. Evropa ne može više da bude ista", piše list u dugom komentaru u mogućim uzrocima ovakvog glasanja Britanaca.

Kako se navodi desio se zemljotres, iako ne postoji geografski epicentar za glasanje za Bregzit.

 


Vilders: Sada je red na Holandiju

Lider holandske evroskeptične Partije za slobodu Gert Vilders izjavio je da je na Holandiji red da održi referendum o članstvu u EU, pošto su Britanci glasali za izlazak iz Unije.

"Ura za Britance! Sada je red na nas. Vrijeme je za holandski referendum", naveo je Vilders na Tviteru.

Njemački vicekancelar i lider Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel ocijenio je da je danas "loš dan za Evropu".

EU planira niz sastanaka da pripremi Evropljane za Bregzit

Evropska unija planira niz sastanaka da pripremi Evropljane za život bez Velike Britanije. Očekuje se tokom prijepodneva saopštenje Evropske centralne banke da pruži uvjeravanja tržištima i ekonomskim krugovima.

ECB je ranije navela da je spremna da se suoči sa svim situacijama kakav god da je rezultat referenduma.Predsjednici Evropske komisijie Žan-Klod Junker, Evropskog parlamenta Martin Šulc i Evropske komisije Donald Tusk imaju sastanak danas u 10.30 u Briselu da govore o novoj perspektivi evropskog projekta. Na sastanak je pozvan i Mark Rute, premijer Holandije koja je aktuelni predsjedavajući EU.

Ako se potvrdi pobjeda Bregzita, prvi sastanak zemalja EU je takođe predviđen za danas oko podne u Luksemburgu na nivou državnih sekretara za evropska pitanja, koji treba da pripreme samit evropske dvadesetosmorice, 28. i 29. juna.

 

 

 

Više izvora je navelo posljednih nedjelja da se razmatra francusko-njemačka inicijativa da se da nova perspektiva EU, iako izgleda da to više traži Francuska nego Njemačka.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je juče založio za EU koja može prije svega da obezbijedi sopstvenu zaštitu, bezbjednost i odbranu, i koja treba da ima jednostavnije i brže institucije kao i pojačanju saradnju svojih zemalja članica koje žele brže da napreduju.

Niz političkih sastanaka takođe je planirano u Evropskom parlamentu već danas, kao što je sastanak šefova raznih političkih grupa. Mogla bi biti sazvana i vanredna plenarna sjednica, za ponedjeljak 27. juni ili utorak 28. juni.Sastanak 28 evropskih komesara predviđen je 27. juna u Briselu da razmotre šta praktično treba uraditi poslije Bregzita.

Čak i prije rezultata referenduma pravnici EU uprave su pozvani da odlože svoje planove za odmor u julu da bez čekanja počnu da rade na pravnim pitanjima.

Evropski samit je predviđen 28. i 29 juna u Briselu, što je inače redovno, na kraju svakog šestomesečnog predsjedavanja.

 

 

 

Šefovi vlada i država treba da govore o migrantskoj krizi, zaposljenju i investicijama, ali pitanje Bregzita, ako se potvrdi da je tako definitivno glasdala Britanija, biće glavna tema ovog sastanka.Sastanak ministara spoljnih poslova šest zemalja osnivača EU Francuske, Njemačke, Holandije, Luksemburga, Belgije i italije predviđen je za subotu u Njemačkoj, naveli su evropski izvori, ali za to za sada nema zvanične potvrde.

Slovačka treba da preuzme predsjedavanje Evropskim savjetom od Holandije 1. jula, za narednih šest mjeseci.

Tom prilikom će evropski komesari otići u Bratislavu u tradicionalnu posjetu prijestonici predsjedavajuće zemlje, kada će neizbježno biti tema izlazak Britanije iz Unije.

Пратите нас на

Коментари85

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније