Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

31. 05. 2016. 11:00   >>  10:43

POLJSKI MINISTAR

Ne odustaje od izručenja Polanskog

Poljski ministar pravde i glavni tužilac Zbignjev Žobro nije odustao od pokušaja da izruči slavnog režisera Roman Polanskog SAD gdje je optužen za silovanje maloljetnice i žaliće se Najvišem sudu Poljske na presudu nadležnog suda u Krakovu koji je ocijenio da je izručenje režisera nedopustivo.

 

"Krakovski sud odlučio je da ne izruči Romana Polanskog u SAD, a on je optužen i krivično ga gone za okrutan zločin nad djetetom, za silovanje djeteta. Odlučio sam da se žalim Najvišem sudu na tu presudu", kazao je danas ministar Žobro poljskom državnom radiju.

Ministar je upozorio da ne mogu da važe različiti aršini za obične građane i za izuzetne umetnike, što Polanski po njegovoj ocjeni i jeste.

"Da je u pitanju prosječni gospodin Kovalski, učitelj, ljekar, majstor, moler, uvjeren sam da bi već davno bio izručen. A Polanskog brani krem društva i neki liberalni mediji. Da li to znači da izuzetni umjetnik smije da siluje i vrši druge okrutne zločine, a obični Kovalski treba da bude surovo kažnjen? Smatram da zakon mora da važi za sve", rekao je Žobro.

Sud u Krakovu odbio je definitivno krajem oktobra prošle godine da izruči Polanskog koji ima poljsko i francusko državljanstvo, SAD koje ga krivično gone po cijelom svetu zbog silovanja tada 13-godišnje Samante Gejli u Holivudu prije gotovo četiri decenije 1977. godine.

Sud je uvažio dokaze odbrane da bi u Poljskoj, za razliku od SAD, to krivično djelo bilo zastarelo, da je režiser proveo već dio kazne u zatvoru u SAD odmah nakon silovanja, takođe i tri mjeseca u švajcarskom zatvoru, a kasnije deset mjeseci u kućom pritvoru, kada su SAD 2009. tražile da ga izruče švajcarske vlasti, što je i Švajcarska kao i Poljska odbila.

Presudi da se odbije izručenje pomoglo je i to što ni sama žrtva više ne traži da se Polanski kazni, jer je sa njom postigao sporazum o odšteti.

Poljsko tužilaštvo nije iskoristilo zakonski rok da se žali na tu presudu, tako da je novom ministru pravde i generalnom tužiocu ostao sada kao jedina šansa Najviši sud i kasaciona žalba.

Roman Polanski dolazio je u Poljsku decenijama inkognito, plašeći se izručenja, a prvi put se pojavio javno u jesen 2014. godine na svečanom otvaranju Muzeja poljskih Jevreja u Varšavi i američke vlasti su odmah zatražile da bude uhapšen i izručen, što je odbila tadašnja poljska vlada liberalne Gradjanske platforme koja je već pola godine u opoziciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније