Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 05. 2016. 23:15   >>  22:58

STRUČNJACI TVRDE

ID će ponovo napasti Evropu

Islamska država ima trening kampove i na Zapadnom Balkanu, a postoje naznake da na tlu Evropske unije imaju tajna skrovišta eksploziva, tvrdi šef antiterorističkog centra Evropola Manuel Navaret Panijagua.

"Teroristički napadi su i dalje glavna prijetnja za nacionalnu bezbjednost zemalja članica Evropske unije, a svi podaci govore da će Islamska država ili grupe povezane sa njom ponovo izvesti napade negdje u Evropi, posebno u Francuskoj", naveo je Panijagua.

Dodao je da postoje indicije da će napadi biti izvršeni s namjerom izazivanja teških posljedica i brojnih žrtava među civilima.

"Radi se o novim prijetnjama, uz postojeću opasnost od napada "usamljenih vukova", koja još nije nestala. Imamo informacije da terorističke grupe žele da naprave velika tajna skladišta eksploziva na tlu Evropske unije kojim bi izveli napade", dodao je Panijagua.

Evropol je upozorio da su terorističke grupe promijenile taktiku, da djeluju globalno i da zone u kojima se sada odvijaju sukobi služe kao mjesta za uvježbavanje napada, što ih čini posebno opasnima. Navodi se i da takvi kampovi postoje i na Zapadnom Balkanu.

Evropol navodi i da je bez vjerodostojnih dojava o namjerama, aktivnostima, kontaktima i putovanjima terorista gotovo nemoguće tačno predvidjeti kada i gdje se teroristički napadi mogu dogoditi, a dodaje se i da oko 20 odsto onih koji su se pridružili Islamskoj državi ima mentalnih problema, a čak 80 odsto kriminalni dosije.

Šef antiterorističkog centra Evropola kaže da je tokom prošle godine u EU u terorističkim napadima ubijena 151 osoba, a ranjeno je 360. Dodao je da je spriječeno 211 mogućih napada, a uhapšeno preko 1.000 ljudi pod sumnjom da su umiješani u terorističke aktivnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније