Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 05. 2016. 20:15 >> 19:57

KAMP U IDOMENIJU

Grčka: Evakuisano 1.528 izbjeglica

Grčki zvaničnici su od jutros evakuisali 1.528 osoba iz neformalnog izbjegličkog kampa u Idomeniju i prebacili ih u sedam različitih smještajnih centara, saopštila je policija.

Evakuacija je izvršena u okviru policijske akcije "pražnjenja kampa", javila je grčka agencija ANA.

Izbjeglice i migranti su, kako navode zvaničnici, prebačeni u iznajmljene prostore u regionu, među kojima je bivša štavionica u Sindosu, nedaleko od Soluna, kao i u smještajne centre u drugim mjestima.

Grčke vlasti počele su jutros u zoru postepenu evakuaciju najvećeg neformalnog izbjegličkog kampa u gradiću Idomeni, na granici sa Makedonijom, javili su lokalni mediji.

Pristup području kampa je blokiran, a na licu mjesta se nalazi više od 400 pripadnika interventne policije, prenijela je agencija AP.

Portparol grčke vlade zadužen za izbjegličku krizu Jorgos Kiricis je sinoć izjavio da policija neće koristiti silu i da se očekuje da će iseljenje trajati sedam do deset dana.

Procjenjuje se da u migrantskom kampu Idomeni, koji je narastao iz nezvaničnog pješačkog graničnog prelaza za izbjeglice i migrante koji putuju ka sjeveru Evrope, trenutno boravi oko 8.400 ljudi.

Grčka policija i vlasti su saopštili da će migranti iz Idomenija postepeno biti premješteni u novoizgrađene, organizovane kampove.

U Grčkoj je, otkad su balkanske i druge evropske zemlje zatvorile svoje granice za masivni priliv izbjeglica koje bježe pred konfliktima i od siromaštva u svojim zemljama, ostalo zaglavljeno više od 54.000 ljudi, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније